Vraag 5: Hobbels wegnemen?

maandag 4 oktober 2010
timer 3 min
5. En wat moet er gebeuren om die hobbels weg te nemen? 

Karin Schrederhof

Binnenstedelijk bouwen kan alleen als het ook financieel aantrekkelijk wordt gemaakt. Dat kan deels door soepel om te gaan met normen en regels, maar ook door niet alle kosten op die ene locatie af te wikkelen. Een slimme stedelijke regierol van de gemeente zou daar een rol in moeten spelen.

 

 

Bart Stoffels

Meer samenhang in besluitvorming. En investeringen in infrastructuur moeten veel meer beoordeeld worden op hun toegevoegde waarde voor bestaand stedelijk gebied. Zo wordt er bij de Zone A9 in Amstelveen of de Delftse Spoorzone op dit moment alleen gekeken naar kosten en opbrengsten binnen de enge scope van het project en niet naar maatschappelijke kosten en baten voor de stad. Laat staan naar de vraag wat twintig van dat soort projecten op nationale schaal zouden opleveren. Hogere overheden lijken vaak alleen het sectorale belang te vertegenwoordigen. De Provincie Noord-Holland is op dit vlak bezig met een cultuuromslag: ze richt haar energie steeds meer op een integrale aanpak voor intensivering.

 

Tom Bergevoet

Wat we nodig hebben is een andere organisatie van de bouwkolom, met minder tussenpersonen, een kolom waarin minder hoge winstmarges gehanteerd worden en waarin meer vraaggestuurde producten worden ontwikkeld. En het is belangrijk om het proces zo in te richten dat tussentijdse veranderende eisen of tegenvallers niet het gehele project om zeep helpen. Slimme fasering is daarom cruciaal.

 

Bart Mispelblom Beyer

Een complete mentaliteitsverandering in de bouwkolom is vereist. De huidige crisis in de bouw vraagt daar ook om. Het tijdperk van de grote series lijkt ten einde. Het gaat nu naar maatwerk (met participatie van de eindgebruiker). Dit luidt wellicht het einde in van de grote ontwikkelaars. Locatiespecifiek denken doet haar intrede. Dit kan wellicht alleen slagen als dat ook doorwerkt in de economie, in de cijfers.”

Duurzaamheid in de breedste zin van het woord wordt de nieuwe centrale thema. Dat gaat veel verder dan materiaal- en energieverbruik: het gaat om een juiste balans van vele factoren zoals de sociale, de economische, de ecologische en de ruimtelijke, waarbij integratie van natuur in de gebouwde omgeving, aanpasbaarheid en zeker ook de appreciatie van de bewoner van zijn of haar stad en gebouw een voorname rol speelt. What we love, we maintain. In die zin kunnen de nieuwe uitlegwijken wel eens de minst duurzame zijn die ooit zijn gebouwd. Wat op de verkeerde plek is gebouwd, wat verkeer genereert, wat ons onverschillig laat, is nooit duurzaam.

 

Karin Schrederhof

De duurzaamheid van de samenwerkingsrelatie is daarbij ook van belang.

 

 

 

 

 

Diana de Jong

Wat nodig is zijn realistische doelstellingen, flexibele wet- en regelgeving en betere financieringsvormen.

 

 

 

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Waarom binnenstedelijk bouwen?

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Voldoende ruimte?

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Andere werkwijze?

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Belangrijkste hobbels? 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel