Vraag 4: Rol gemeenten en marktpartijen

maandag 4 oktober 2010
timer 2 min
4. Wat moeten gemeenten doen om de crisis het hoofd te bieden, en wat zou daarin de rol kunnen zijn van marktpartijen (ontwikkelaars, architecten, advieswereld)?

Wim van der Heide

Belangrijk is dat gemeente de markt als partner zien en deze mee laten denken in de planvorming. Er is bijvoorbeeld veel te winnen door slimmer assets te managen. Belangrijk voor een efficiënte uitvoering is om over de grenzen van beleidsgebieden heen te kijken.

    

 

Erik Meijer

Let wel de stelling is: een gemeente heeft de touwtjes in handen om schaarste te beïnvloeden en optimaal in te spelen op vraagafhankelijke parkeeroplossingen, alsmede het rendabel maken van parkeervoorzieningen. Private investeerders hebben die ‘knoppen’ niet en zijn grotendeels afhankelijk van gemeentelijk beleid! 

 

Giuliano Mingardo

Het is absoluut noodzakelijk dat marktpartijen gemeenten gaan helpen; het parkeerprobleem is complex en de gemeenten alleen zijn niet in staat om alle beslissingen te nemen. De gemeenten hebben de support van de marktpartijen nodig. Maar die moeten dan wel met een coherente boodschap komen. Als een wethouder drie verschillende adviezen van drie verschillende marktpartijen krijgt, ontstaat verwarring.

 

Rolf Oostendorp 

Ook ik zeg: kies voor langetermijnsamenwerking met marktpartijen en bouw uitsluitend parkeergarages op basis van daadwerkelijke behoefte, en realiseer klantvriendelijke parkeervoorzieningen (efficiënte routing, functioneel en een kwalitatief hoogwaardige uitstraling) op de juiste locatie. Laat parkeerexploitanten haalbaarheidsstudies maken en betrek de eindgebruikers bij ontwerp- en inrichtingsvraagstukken. Richt je op de omgeving en selecteer sparringpartners.

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Parkeren last van crisis

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Schaarse middelen en succesvol parkeerbeleid

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Verduurzamen parkeren

Bekijk ook de reactie op vraag 5: Nieuwe ontwikkelingen

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel