Vraag 4: Prefabricage en ketenintegratie

maandag 4 oktober 2010
timer 4 min
4. Zijn prefabricage en ketenintegratie belangrijke voorwaarden om dergelijke projecten tot een succes te maken?

Marcel Bilow

Renoveren met bewoners in huis vereist een ver doorgevoerde prefab aanpak. Als je werkt volgens een strategie die snelheid combineert met weinig overlast dan heb je tevreden bewoners en opdrachtgevers die je opnieuw zullen vragen voor vervolgopdrachten. Prefab verbetert de kwaliteit: wat je in de fabriek maakt kan op de bouwplaats niet meer mis gaan. Verregaande industrialisatie garandeert een nagenoeg  foolproof montage die de bouwtijd verkort en de overall quality verhoogt.

 

Bas van Vlaanderen

Prefabricage en ketenintegratie is voor de hand liggend, maar hangt ook weer helemaal af van het type project en de aantallen, en of de renovatie in bewoonde of onbewoonde staat plaatsvindt -  het beperken van de montageperiode en de overlast zijn dan van belang.

 

   

Doris de Bruijn

Als je kijkt naar de schaal van de opgave (600.000 portiek- en galerijwoningen) dan is prefabricage onvermijdelijk. De bouw op de bouwplaats zelf is te traag en arbeidsintensief en daarbij is ook de kwaliteit veel onzekerder dan bij prefabricage.

Ketenintegratie is een handige methode om de efficiëntie van het gehele project te vergroten en partijen goed met elkaar te laten communiceren en samen te laten werken.

 

Anita de Groot

Ketenintegratie en/of bouwteams zijn naar mijn mening essentieel voor het succesvol vernieuwen van een woning. Enerzijds in de voorbereiding om alle functionele aspecten op een goede wijze op elkaar af te stemmen en in de uitvoering voor een vloeiend verloop van het proces. De uitvoering van een gevelrenovatie moet als een trein verlopen waarbij iedereen op de juiste tijd zijn werkzaamheden uitvoert. Ook dit kan alleen met een strakke planning en onderlinge openheid.

Prefabricage bevordert de snelheid van de renovatie en beperkt de overlast voor bewoners. Essentieel bij een gevelrenovatie is dat een gevel in één dag gesloopt en gemonteerd moet worden. Binnen deze piketpaaltjes moet een invullingen gevonden worden.

 

Richard Brok

Prefabricage en ketenintegratie kunnen een belangrijke kwaliteitsimpuls geven. MAS architectuur pleit ervoor om na een eerste analyse/verkenning op investeringsniveau kennispartners te selecteren die de analyse verder inhoud kunnen geven daar waar het gaat om onder meer:

- constructief onderzoek

- analyse bouwfysische kwaliteitseisen

- ontwikkelen van duurzame energie concepten

- brandveiligheid

- architectonische waardestelling

- procesbegeleiding.

 

Frans Horst

Inderdaad nadruk op prefabricage,  maar vergeet ook de automatisering niet. Dat is een must, niet alleen uit kostentechnische overwegingen maar ook vanwege Arbo. Door prefabricage en de gewenste optimalisaties in de computerfase van de planuitwerking voorkom je gerommel op de bouwplaats.

Over ketenintegratie nog dit: door de vele personele wisselingen ook tijdens de bouwperiode verliezen disciplines onderling de samenhang uit het oog en sijpelt kennis weg. En dat in een bouwcultuur waar gelaagde  partijen elkaar uitknijpen en de noodzakelijke hoogstaande kwaliteit onder druk staat - cashen in plaats van kwaliteit willen leveren. Het afschaffen van aannemers en hun werkzaamheden terugleggen bij fabrikanten en leveranciers op basis van garantie inclusief montage 'opgeleverd in het werk' zou een verademing zijn!

 

Anita de Groot

De crisis en de daardoor gedwongen ontslagen vergroten het aantal personele wisselingen, net als Frans Horst ben ik van mening dat ketensamenwerking bemoeilijkt. De bouw moet echter ergens beginnen met het écht innoveren, écht samenwerken en écht open zijn naar elkaar! Ketenintegratie is nodig om die samenwerking en openheid, die leidt tot innovatie, te realiseren. Daar moeten we vol voor gaan! Juist in een tijd als deze!

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Portiek- en galerieflats slopen of vernieuwen?

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Interessante opties om gevel te vernieuwen

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Problemen gevelvernieuwing

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel