Vraag 4: Gevolgen en veranderingen

maandag 4 oktober 2010
timer 4 min
4. Wat brengt ketenintegratie teweeg in je organisatie? Welke aanpassingen/veranderingen in de bedrijfsvoering zijn gewenst?

Cor Paauwe

De nadruk is van project naar proces verlegd. Behalve de vraag wat de bijdrage van een ketenpartner is, komt de vraag naar voren hoe deze tot stand komt en hoe communicatie plaatsvindt. Niet alleen de digitale prestatie van een ketenpartner is van belang, maar ook de fysieke wordt beoordeeld: levert een bedrijf op tijd, wordt er vakkundig geopereerd, wordt er geïnformeerd en geadviseerd, is er aandacht voor de prestaties van andere ketenpartners, kortom: is men zich ervan bewust deel uit te maken van het geheel. Eén van de Ganzheitswetten zegt: 'Het geheel is meer dan de som van de samenstellende delen.' Bij ketensamenwerking is dát het streven. Dit betekent voor elke partner óók betrokkenheid bij de prestaties van het eindproduct in gebruik, duurzaamheid en klanttevredenheid. Ketenintegratie is alleen mogelijk met organisaties die in staat zijn zich daarop in te richten en ervan te leren. Ketenintegratie is wellicht vergelijkbaar met de intenties van ISO-certifi-cering, maar bewijst zijn waarde uitsluitend in een dynamisch, interacief proces. Een voetballer moet samenspelen en niet steeds in een boekje naar de spelregels hoeven zoeken. Dat is wat organisaties moet bezighouden.     

 

Bob Gieskens

Kort door de bocht: ketensamenwerking werkt door op alle aspecten van de bedrijfsvoering. Maar vooral ook: ketensamenwerking vergt een verandering van cultuur, gedrag en werkwijzen. Het afleren van bekende, bestaande zekerheden, en het aanleren van nieuwe vaardigheden. Dat heeft dus een grote impact op de organisatie.

Hans Wamelink

Men zegt wel, een bedrijf kan pas aan ketenintegratie met derden gaan werken, als de interne organisatie ook als keten functioneert. Ik denk dat dat inderdaad zo is. Verder zal men moeten accepteren dat bepaalde werkzaamheden niet meer tot de core-business horen, waarbij er andere voor in de plaats komen.

 

Ruben Vrijhoef 

Zoals ketenintegratie vergt dat het schuttingenmodel tussen partijen wordt verlaten. Zo moet dat ook intern het geval zijn tussen organisatiedelen, en zelfs op individueel niveau. Het gaat erom om tussen en binnen organisaties een zo soepel mogelijk ‘stromend’ proces te bewerkstelligen dat op een efficiënte en effectieve wijze waarde toevoegt aan het eindproduct. Obstakels als gevolg van grenzen tussen en binnen organisaties moeten worden weggenomen. Ketenintegratie leidt dus tot organisatieverandering. Ook de bedrijfsvoering zal integraler worden benaderd tussen en binnen betrokken partijen.

 

Stefan Schuwer

Ketenintegratie brengt veel teweeg in de organisatie en bij de mensen in je organisatie. Oude culturen en waarden en normen moeten worden aangepast, processen passen niet meer, besluitvorming gaat anders. De stijl van leidinggeven en managen verandert drastisch. Ook de gevraagde competenties van mensen veranderen drastisch. Wat je van een ketenpartner vraagt, vraag je in eerste instantie van jezelf en van je bedrijf!

Ronald Dielwart

Ketenintegratie brengt ‘werkplezier’ te weeg omdat het nu eenmaal leuker is om met elkaar te  erken dan tegen elkaar. Wij ervaren dat mensen van nature liever in openheid met elkaar werken. De selectie van een goed team is een belangrijk onderdeel en sturing op een aanpassing van traditioneel gedrag is noodzakelijk. Innovatieve procesveranderingen als BIM of LEAN hebben verregaande effecten op het werken in een project. De inzet van 3D modellen na het architectonische ontwerp vergt besluitvorming voordat de uitwerking start. Uitwerking gaat sneller waardoor tijdwinst aan de voorkant ingezet kan worden ten gunste van goede en volledige besluitvorming.

Traditioneel stellen we besluiten vaak zo lang

mogelijk uit. Bij samenwerking op basis van zakelijk gegrond vertrouwen worden functies als de traditionele kostendeskundige of opzichter overbodig en kunnen anders worden ingezet. De kostendeskundige kan voor de partners de rol vervullen als beoordelaar van de financiële onderbouwing en de afwijkingen daarop. De opzichter kan zitting nemen in een kwaliteitsteam waar, voorafgaand aan uitvoering, met elkaar wordt gekeken naar het wenselijke kwaliteitsniveau en de beste afstemming tussen detaillering en uitvoeringsmethode. Voorkomen in plaats van constateren. LEAN technieken tijdens de uitvoering vergen opleiding van de bouwplaatsmensen van alle partijen. Daarmee verandert LEAN de samenwerking en het gedrag van alle mensen in het ontwikkel- en bouwproces. Gezamenlijk risicomanagement gaat over het voorkomen van risico's. In ketenintegratie verwachten wij dat iedere partij ervoor zorgt dat hij zijn werk kan doen wanneer dat van hem verwacht wordt. Dat betekent controle vooraf in plaats van constatering als het te laat is. Dit is een grote cultuurverandering in de bouw.

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Waarom ketenintegratie?

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Voor welk type opdrachten?

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Hoe kies je partners?

Bekijk ook de reactie op vraag 5: Knelpunten

Bekijk ook de reactie op vraag 6: Best practice

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel