Vraag 4: Gaat vergroening dakenlandschap voorspoedig of traag?

maandag 4 oktober 2010
timer 5 min
4. Vergroening van het dakenlandschap gaat voorspoedig of juist traag? Wat zijn de oorzaken? Lokaal beleid, financiering, regelgeving? Onbekendheid bij architecten, bouwers, opdrachtgevers en beheerders?

Henk Vlijm

Het gaat zeer voorspoedig, elke principaal en architect heeft er wel eens mee te maken. Daktuinen hebben een nieuwe vorm van ontwerper veroorzaakt, ondergrond parkeren, begane grond commercie en daar bovenop wonen en werken met een gezamelijke binnentuin op het dak van de commercie. Hierbij zie je dat er geen goed beleid is en dat een dergelijke ontwikkeling zich zelf laat promoten door de vele voordelen van meervoudig ruimte gebruik. Wat wel traag gaat, is de beleidvorming bij waterschappen en overheden. Er is tot nu nog steeds geen eenduidige regelgeving over groene daken en daktuinen, het enige houvast wat er is zijn de Duitse FLL-richtlijnen. Momenteel word er wel gewerkt aan een NEN norm voor 'bouwwerkbegroeiing' maar dat gaat wel een paar jaar duren.

Fred Tonneijck

Een kanttekening bij Henk’s opmerking over de trage gang bij de waterschappen. Er zijn waterschappen, zoals Waterschap Aa en Maas, die een subsidie verstrekken voor de aanleg van dakgroen.

 

Robert Smid

Te vaak worden de groene daken uit het project bezuinigd, uit angst voor het onbekende of om financiële redenen? Feit is dat waar een wil is, is een weg. Wegstrepen hoeft dus niet. Binnen de groenbranche is de toepassing van groene daken al langer en beter bekend als in andere braches. Is het daarom het onbekende? Feit is dat de oplossingen die groene daken bieden te weinig worden gebruikt. Nog steeds worden grote hoeveelheden PVC (infiltratieriolering) in de grond aangebracht, terwijl met groene daken meer en goedkoper effect kan worden bereikt.  Zelf waren wij bij een project betrokken waarin gekozen is voor groene daken als buffer in plaats van een kelder. Wel hebben wij samen met de projectontwikkelaar anderen moeten overtuigen. Er bleek toch de nodige onbekendheid te zijn. Het is dus van belang dat partijen zich richten op kennisverspreiding en acceptatie.

Barry de Vries

Lokaal beleid, financiering, regelgeving? Onbekendheid bij architecten, bouwers, opdrachtgevers en beheerders? Na een zeer lange aanloop die al in de jaren tachtig van de vorige eeuw was ingezet, vind ik het nu eigenlijk best wel snel gaan. Zeker de slag van groen dak naar een groen daklandschap. Eindelijk zit het in juiste de versnelling. Dat zie je onder andere terug in het beleid, in de ontwikkeling van gebouwen, ontwikkeling van daksystemen, in het onderwijs en in de media. Ik denk dat groene daken helaas nog steeds geen mainstream zijn. Er wordt nog niet net zo makkelijk gekozen voor een groen dak als voor een dakpannen. Daar moet aan gewerkt worden door de hobbels die er zijn te blijven wegnemen. Een van die hobbels is op dit moment het feit dat veel  baten nog onvoldoende terecht te komen bij de partijen die de investeringen doen. Daarbij komt dat voor veel investerende partijen de maatschappelijke baten als minder waardevol worden gezien omdat deze niet direct aan hen zelf ten goede komt.

Daan de Leeuw

De afgelopen jaren is er enorm veel aandacht geweest voor groene daken. Er is ook sprake van een enorme groei in de aanleg van groene daken. Als we kijken naar bijvoorbeeld Duitsland dan hebben we nog wel een grote slag te maken. Daar is in sommige steden de aanleg van een groen dak verplicht om een bouwvergunning te krijgen. We stellen niet voor om groene daken te verplichten, want dit kan kwaliteitsverlies tot gevolg hebben, maar het blijven stimuleren van en informeren over groene daken is van cruciaal belang om de ingezette groei te continueren.

Fred Tonneijck

Dakgroen op daken van nieuwbouw zit in de lift.  Belangrijke partijen zoals architecten, gemeenten en ontwikkelaars raken meer en meer bekend met de voordelen. Het is zonder meer belangrijk te constateren dat het hier niet zomaar om vergroening gaat. Het zijn juist de baten van dakgroen die de drijvende kracht vormen  voor toepassing. Met andere woorden: dakgroen is geen doel op zich maar veeleer een middel dat positief bijdraagt aan de kwaliteit van ons leven. Groen is een bron van energie, leven en vitaliteit. Dit geldt zowel de gebouweigenaar als de gehele maatschappij.

Recent heeft de gemeente Antwerpen dakgroen verplicht gesteld bij nieuwbouw. Of in Nederland iets vergelijkbaars gaat gebeuren, is nog maar de vraag. We zijn in ons land juist nu bezig om de grote hoeveelheid regels te verminderen en te versimpelen. Waarschijnlijk zal het bij ons blijven bij subsidieregelingen.

De grote uitdaging ligt bij de renovatie van bestaande daken. De voorraad aan platte daken in Nederland is met circa 280 miljoen vierkante meter vele malen groter dan die van nieuwe daken. Jaarlijks wordt 20 miljoen vierkante meter dakoppervlak bedek(met BITUMEn?. Hier is dus veel winst te halen terwijl de onbekendheid nog zeer groot is.

Bestaande procedures houden helemaal geen rekening met de voordelen van groene daken. Om maar eens een voorbeeld te geven. Dakgroen leidt tot aanzienlijke energiebesparing van woningen. Toch wordt dakgroen niet meegenomen indien deze woningen worden gerenoveerd en energiezuiniger worden gemaakt. Het energielabel maakt namelijk geen gewag van de energetische voordelen van dakgroen met als gevolg dat aanleg daarvan bij de toekenning van een bepaald energielabel geen enkele rol speelt.

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Waarom groene daken?

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Wat zijn de nadelen?

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Verbreding van groen naar blauw.

Bekijk ook de reactie op vraag 5: Versnelde toename groendaken

Bekijk ook de reactie op vraag 6: Best practices en lessons learned

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel