Vraag 4: Cradle to Cradle en C/PO

dinsdag 5 oktober 2010
timer 3 min
4. Is Cradle to Cradle interessant voor  C/PO?

Harry Vos

Voluit ja. In ons C/PO project in Amersfoort hebben we er erg veel onderzoekstijd in Cradle to Cradle gestopt, Maar op dit moment is volledig C2C nog niet haalbaar. Maar voor ons is het wel een uitgangspunt.

 

 

   

Joost Versluijs

Het is in mijn ogen van belang dat het gedachtegoed van C2C primair in dienst moet staan van het wonen,  dus dat wil zeggen dat het  in eerste plaats een positief effect moet hebben op de beleving, uitstraling, comfort en energienota  van de woning. Maar duurzaamheid staat wel steeds vaker op de agenda van de woonconsument. Het aantrekkelijke voor de consument moet zijn dat die een woning krijgt die heel duurzaam is in materiaalgebruik en energieverbruik maar vooral ook heel mooi en comfortabel en daarnaast dat er zoveel mogelijk individuele inbreng mogelijk blijft.

 

Marcel Kastein

De besparingen die je kunt realiseren in C/PO-projecten kunnen uitstekend worden benut om te investeren in Cradle to Cradle. Een eenvoudige opgave is dat zeker niet! Om dergelijke projecten in de huidige tijd tot een goed einde te brengen, moet je vooraf zeker weten dat de stichtingskosten van de woningen plus  de extra investeringen in Cradle to Cradle niet boven de marktwaarde van de woningen uitkomt. De AFM ziet er tegenwoordig streng op toe dat banken zich bij het verstrekken van hypotheken baseren op de marktwaarde van de woningen. Houd er dus rekening mee dat extra investeringen in Cradle to Cradle door ‘de markt’ voor een groot deel als onrendabel worden beschouwd.

  

Maarten Min

Ons Natuhome woningconcept voor C/PO-ers is Cradle to Cradle geïnspireerd. Met de huidige stand bereiken we een optimum in C2C, qua materiaalkeuzes, productie en verwerking. Voor de meeste kopers is C2C nog een brug te ver, en alleen voor de ‘kenners’ interessant. Maar als je bewoners hebt die gaan voor C2C omdat ze doorhebben waar C2C over gaat dan is dat zeer inspirerend. Daar word ik dus heel blij van.

  

Piet Colpaart

Cradle to Cradle kan zeker interessant zijn voor C/PO. Het zal niet eenvoudig zijn om leden van een C/PO collectief warm te krijgen voor Cradle to Cradle. Het experiment wordt gemeden, er zijn los van Cradle to Cradle toch al zoveel onzekerheden. Maar er zijn zeker goede kansen om ook een Cradle to Cradle bouwwijze te realiseren. Nogmaals, het zal lastig zijn, zelfs voor ervaren bouwers is er nog veel onbekends. Maar Cradle to Cradle heeft zeker toekomst voor mensen die hun eigen woning duurzaam willen bouwen en daarbij allerlei nieuwe snufjes en een duurzame bouwwijze tot een succes kunnen maken. Deelnemers aan een C/PO project gaan immers voor kwaliteit en toekomstwaarde!

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Animo voor C/PO

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Verdwijnt C/PO na de crisis?

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Wat frustreert C/PO?

Bekijk ook de reactie op vraag 5: Succes C2C en C/PO

Bekijk ook de reactie op vraag 6: Best practices en lessons learned

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel