Vraag 4: Belemmeringen in de praktijk

maandag 4 oktober 2010
timer 4 min
4. Wat zijn belemmeringen in de praktijk? Regelgeving? Financiering? Bouwkundige beperkingen?

Peter den Biggelaar

De schil wordt bij passief renoveren dikker. Is daar ruimte voor? Kan de begane grond vloer wel geïsoleerd worden (zonder dat binnen de boel op zijn kop gezet wordt)? Kan de bewoner tijdens de renovatie in huis blijven? Is de renovatie rendabel en kan de corporatie de voorfinanciering voor zijn rekening nemen? Is passiefhuisrenovatie geschikt voor hoogbouw?”Arjan Vellekoop: “Bij buitenisolatie moet je er bovendien rekening mee houden dat de dikkere schil mogelijk buiten de erfgrens komt te liggen in die gevallen waarbij de bestaande gevellijn tevens de erfgrens is.

Arjan Vellekoop

Bij buitenisolatie moet je er bovendien rekening mee houden dat de dikkere schil mogelijk buiten de erfgrens komt te liggen in die gevallen waarbij de bestaande gevellijn tevens de erfgrens is. Bouwkundige belemmeringen zijn vooral het ontstaan van koudebruggen. De woning is vaak niet ontworpen op zo’n goede isolatie. Bouwfysisch adviesbureaus kunnen daar prima advies in geven. Qua regelgeving is op het gebied van renovatie helaas nog niet veel voorgeschreven. Met het huidige bouwbesluit wordt een minimale isolatie waarde met Rc=3,5 voorgeschreven. Voorheen was dat 2,5 dus het is al een stuk verbeterd, maar de wet benadert nog lang niet de normen van Passief Renoveren. Grootste probleem blijft echter nog steeds de financiering. Hypotheekverstrekkers kijken nog te veel naar de waarde van een woning in plaats van ook te kijken naar het energieverbruik. Door het energieverbruik mee te nemen in de totale maandelijkse woonlasten van een bewoner wordt het verantwoord om een hogere hypotheek te verstrekken. Niet alleen voor koopwoningen, maar ook voor huurwoningen zijn nog veel belemmeringen. Corporaties moeten bij een passiefrenovatie flink investeren, terwijl het voordeel naar de huurder gaat en ze geen hogere huur mogen vragen. Als deze problematiek tussen de oren van politici en hypotheekverstrekkers komt te zitten, dan voorspel ik een gouden toekomst voor duurzaam renoveren in het algemeen en passief renoveren in het bijzonder!

Chiel Boonstra

Een belangrijke belemmering is dat Nederland haar energielabel minder optimaal heeft ingericht dan vele andere Europese landen hebben gedaan en voor de betere energielabels A en B aanstuurt op 20 - 30% daadwerkelijk te bereiken energiebesparing. De praktijk van passief renoveren geeft aan dat we veel verder kunnen komen. Van regelgeving voor de bestaande bouw moeten we het binnenkort helemaal niet meer hebben, als geïsoleerde constructies een op een mogen worden vervangen, of aan wel heel minimale eisen moeten voldoen. Korte termijn denken is de belangrijkste belemmering als het om financiering gaat. Passief renoveren kan echter goedkoper zijn dan nieuwbouw volgens Bouwbesluit, terwijl de energieprestatie beter is. Het scheelt een hoop emissies en afval als we niet heel Nederland hoeven te vervangen. 

Caspar Heine

De (nog) relatief hoge kosten zijn eigenlijk de grootste belemmering voor een passiefhuis renovatie. De kosten voor een ingrijpende renovatie zoals we die hebben uitgevoerd bij de Dolomietenlaan (volledige schil vernieuwen, compleet nieuwe installaties aanbrengen) zitten dicht tegen de kosten van een nieuwbouwwoning aan. Met de huidige ontwikkelingen worden energiezuinige nieuwbouwwoningen bovendien ook steeds beter betaalbaar. Momenteel kunnen wij al volwaardige EPC 0,4 nieuwbouwwoningen realiseren voor ongeveer € 90.000,-  per woning. Een passiefhuis renovatie doe je dus voornamelijk met de gedachtegang dat je bewoners niet uit hun huis en woonwijk wilt halen. 

Peter den Biggelaar

En om sloop te beperken, zodat ook de milieubelasting beperkt wordt.

 

 

Andries Laane

Langetermijnbeheer op basis van totale gebruikskosten zit niet in ons financiële systeem. En totale kosten op basis van levensloopanalyse al helemaal niet. Als we restwaarde van onroerend goed na exploitatie en alle C2C kosten van materiaal en energiegebruik zouden meerekenen zouden we alleen nog maar passief renoveren.

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Wat en waarom passief renoveren?

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Belangrijkste maatregelen en ingrepen

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Type en selectiecriteria

Bekijk ook de reactie op vraag 5: Passief renoveren de standaard

Bekijk ook de reactie op vraag 6: Best practice and lessons learned

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel