Vraag 3: Wat frustreert C/PO?

dinsdag 5 oktober 2010
timer 3 min
3. Wat frustreert C/PO? Wat kan C/PO een impuls geven?

Marcel Kastein

De huidige crisis biedt veel kansen voor C/PO. Vooral voor jongeren die nog geen eigen woning hebben die eerst verkocht moet zijn. Een aantal jaren geleden was het nauwelijks mogelijk een bouwlocatie te bemachtigen. Nu valt er veel te kiezen. C/PO is in crisistijd lastiger voor mensen met een eigen woning. Zij wachten liever met investeren in een nieuwe woning totdat hun huidige woning is verkocht. Ook banken stellen zich op dat punt naar ‘doorstromers’ strenger  op.

   

Joost Versluijs

C/PO-projecten verzanden nogal eens in jarenlange ontwerp- en ontwikkeltrajecten en reken- en tekensessies. Niet iedereen heeft de tijd of zin om zo’n lang traject in te gaan. Ik denk dat hier een grote kans ligt voor de professionele marktpartijen. De vraag is hoe de individuele consument maximaal gefaciliteerd kan worden in het ontwerp van de eigen woning, maar met een goede beheersing van techniek, kosten en het proces. Als marktpartijen hier een goed antwoord op hebben dan hebben ze echte toegevoegde waarde en kan de markt van C/PO in een nog grotere stroomversnelling komen. 

 

Maarten Min

Particulieren die deelnemen aan een nieuwbouwproject willen een afzienbare termijn; ze stappen in en willen snel resultaat. Als het proces te lang duurt, haken ze af. Er zijn trekkers en doorzetters, maar ook afhakers, dat laatste wil je niet: je wilt zo min mogelijk mutaties in de groep. Dat betekent dat je zo veel mogelijk helderheid in je procedures moet inbouwen. Bewoners binden aan het project kun je ook bereiken door een borgsom te eisen. Maar hoe hoog moet de borg zijn? Dat hangt ook weer af van je proces, want hoe sneller het proces verloopt, des te lager zijn de kosten. Impulsen kunnen uitgaan van gemeentes door te faciliteren, provincies door subsidies.

 

Harry Vos

Veel aanbieders komen op je af, iedereen wil met je aan de slag. Want er is wat te verdienen. Daar moet je slim mee omgaan. Tegelijkertijd moeten CPO-ers onderling goed weten wat iedereen wil. En al die wensen moeten in één plan terecht komen, dat kost tijd en veel energie. Hoe je CPO kunt versnellen? Kijk naar Almere en hoe ze daar met gronduitgifte omgaan. Tegelijk met de biedingen voor ontwikkelaars wordt aan (aspirant) C/PO-ers bekend gemaakt dat grond beschikbaar is.

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Animo voor C/PO

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Verdwijnt C/PO na de crisis?

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Cradle to Cradle en C/PO

Bekijk ook de reactie op vraag 5: Succes C2C en C/PO

Bekijk ook de reactie op vraag 6: Best practices en lessons learned

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel