Vraag 3: Verduurzamen parkeren

maandag 4 oktober 2010
timer 4 min
3. Nederland zit in een transitie naar een duurzame samenleving. Ook parkeren heeft daarmee te maken. Hoe kun je parkeren ‘verduurzamen’?  Staat deze omslag - en de investeringen die daarbij horen - niet op gespannen voet met het eerder gesignaleerde gebrek aan financiële middelen? 

Erik Meijer

Bij de (binnen-)stedelijke opgaves vormt het oplossen van parkeren steeds de sleutel tot succes. Daarbij dienen partijen gezamenlijke naar duurzame oplossingen te zoeken, met inachtneming van de punten die ik eerder noemde. Niet dogmatisch zijn, maar inspelen op kansen. De huidige vraaguitval ook voor parkeeroplossingen vergt de nodige flexibiliteit. ‘Onrendabele projecten kun je niet eenzijdig bij marktpartijen doordrukken. De kwaliteit van de gebouwde omgeving is gebaat bij duurzame oplossingen. Nu dit de komende tijd nog meer onder druk staat, is de samenwerking tussen publiek-privaat essentieel.      

 

Rick Batelaan

Een duurzame samenleving is ook binnen bereik bij gebrek aan budgettaire ruimte - in ieder geval wat betreft investeringen in gebouwde parkeervoorzieningen. Strakke financiële kaders leiden tot een scherpe focus op kosteneffectieve exploitatie en het faciliteren van die de reële parkeervraag in de omgeving van de garage faciliteert. Er zijn veel gebouwde parkeervoorzieningen die half of helemaal leeg staan. Als we zorgen dat we die ruimte aanbieden aan doelgroepen die op zoek zijn naar parkeergelegenheid dan kunnen we de bereikbaarheid van de stad al verbeteren zonder nieuwe investeringen. En dan voorkomen we kapitaalvernietiging en leveren aldus een duurzame bijdrage aan een bereikbare stad.

Wim van der Heide

Duurzaam parkeren kan en is interessant, nu ook! De eerste grote klap bij nieuw vastgoed wordt gemaakt door gebiedsgarages te maken voor een bredere doelgroep. Dubbelgebruik van parkeergarages kan het benodigde aantal parkeerplaatsen met 35 procent reduceren. We moeten dan wel kritisch zijn bij naar het inpassen van functies. Wanneer we alleen maar monofunctionele gebieden ontwikkelen, bijvoorbeeld alleen maar kantoren, lukt dit niet. Bovengrondse garages kunnen, zonder dat dit extra geld kost, makkelijk demontabel worden gebouwd. Een dergelijke garage heeft restwaarde als deze niet meer nodig is en kan makkelijk gefaseerd worden gebouwd of worden verkleind. De exploitatie risico’s worden hierdoor kleiner. Demontabele garages kunnen voor ruim 90 procent worden hergebruikt!

 

Giuliano Mingardo 

Parkeergarages kunnen en moeten investeren in duurzaamheid, dit is een onvermijdelijke trend. Toch ligt het probleem niet aan de kosten, die kunnen in de toekomst worden terugverdiend. Het probleem is dat veel te vaak de verkeerde beslissing (op basis van verkeerd beleid) wordt genomen. Als men de juiste beslissing neemt (onder andere minder nieuwe capaciteit bouwen en een beter pricing-systeem invoeren) dan wordt het voor de parkeersector makkelijker de noodzakelijke investeringen in duurzaamheid te maken.

Rolf Oostendorp 

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zijn belangrijke pijlers,  ook bij Interparking. Concreet betekent dit onder meer: voer duurzame innovaties door tijdens de ontwerpfase, gebruik groene energie en  voorzie zoveel mogelijk in je eigen energiebehoefte door bijvoorbeeld toepassing van PV panelen, installeer energiezuinige verlichting (Led-verlichting). Interne parkeergeleidingssystemen kunnen ook helpen om de beoogde duurzaamheid te bewerkstelligen. De automobilist wordt via zo’n systeem individueel begeleidt naar een parkeerplek. Dat verhoogt de rotatiesnelheid en reduceert CO2 uitstoot. Wat ook helpt is verdere digitalisering van werkprocessen en het  intern gebruik van elektrische auto’s. Je kunt bijvoorbeeld je interventieteams met e-auto’s laten rijden. Duurzaamheid moet daarnaast ook tussen de oren van je medewerkers gaan zitten, daarom besteden wij in de opleiding aandacht aan dit thema. En tenslotte – MVO gerelateerd – doe aan social return (inzet van mensen met een grote(re) afstand tot de arbeidsmark). Wij ondersteunen dat van harte. In onze parkeergarage Damsterdiep in Groningen is 70 procent van ons personeelsbestand via social return ingestroomd.

Wim van der Heide 

Ten aanzien van de meerwaarde van duurzame verlichting zijn verlichtingsdeskundigen sceptisch. Door een andere uitstraling van led-armaturen ontstaan er vaak donkere plekken in een parkeergarage. Onze ervaring is, bij de huidige stand van led-techniek, dat slim schakelen of dimmen meer effect heeft en kostenefficiënter is.

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Parkeren last van crisis 

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Schaarse middelen en succesvol parkeerbeleid

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Rol gemeenten en marktpartijen

Bekijk ook de reactie op vraag 5: Nieuwe ontwikkelingen

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel