Vraag 3: Uitbesteden onderzoek en herstelwerk

maandag 4 oktober 2010
timer 3 min
3. Is het onderzoek uitbesteed of doen jullie het zelf? En hoe zit het met herstelwerk. Doen jullie dat zelf?

Annegreeth Nijhof

We besteden het onderzoek voor een nul-meting uit, in de toekomst willen we dit intern gaan toetsen tijdens of voorafgaand aan groot onderhoud/serviceonderhoud/renovatieprojecten. Klein herstelwerk voeren we zelf uit, maar de meeste werkzaamheden zullen worden uitgevoerd door externe partijen.

 

Margriet Reijnders

We hebben het onderzoek uitbesteed aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in brandveiligheid. Onze organisatie met 40 mensen (36,3 fte) is lean & mean ingericht, met als consequentie dat deze specialistische kennis niet in huis is. De resultaten van het onderzoek zijn net bekend. We hebben hetzelfde bedrijf ook gevraagd om een prioriteitenschema op te stellen. We stellen nu beleid op waarbij we de nodige aanpassingen in de meerjarenonderhoudsbegroting opnemen. Binnen 6 jaar voldoen we dan aan alle eisen op het gebied van brandveiligheid uit het Bouwbesluit 2012. De aanpassingen die gemakkelijk op te lossen zijn, zoals deurdrangers herstellen pakken we meteen op. Aanpassingen met een hoge investering nemen we apart op in de begroting. We hebben geen eigen onderhoudsbedrijf, dus besteden we alle werkzaamheden uit.

 

Jan Kees Gijsbers

Het dossieronderzoek hebben we zelf gedaan. Het vervolgtraject verschilt per vestiging. In Amersfoort zijn we begeleid door een bouwfysisch adviseur. De uitvoering is aan een aannemer uitbesteed. Het veldonderzoek in Amsterdam is in samenwerking met de Amsterdamse Federatie voor Woningcorporaties gebeurd, de ene corporatie deed de Pijp en de andere de Jordaan, afhankelijk van de omvang van het bezit. Op basis daarvan is geëxtrapoleerd. Daar waar nodig is actie ondernomen. Er zijn geen èèn op èèn vergelijkbare complexen aangetroffen. Wel waren complexen op een andere manier niet geheel brandveilig. Daarna was er in Amsterdam een grootschalige uitrol van het plaatsen van rookmelders in woningen, dit gebeurde in samenwerking met de brandweer.

 

Rembrandt Bokdam

Wij kunnen gedurende het gehele traject ingezet worden voor de begeleiding van een traject qua brandveiligheid. In overleg met onze klanten coördineren wij het herstelwerk en kunnen wij de nacontrole doen. Wij adviseren de klant om intern de medewerkers op te leiden zodat men zelf de controle kan uitvoeren, en we ontwikkelen in samenspraak met de klant een systeem waardoor het opgewaardeerde bestand kan worden bewaakt. Het gaat er om dat men onveilige situaties leert herkennen, waarbij basale dingen die geconstateerd worden door de vestigingen zelf kunnen worden opgelost. Bij de lastige situaties kan men ons weer raadplegen.

 

Larson van Dijk

Naast de levering van materialen geven we advies in het bouwkundig ontwerptraject, om zo te komen tot slimme renovatie van het te renoveren of nieuw te bouwen complex. Ook ondersteunen we de verwerker op de bouwplaats met praktische begeleiding en adviezen.

 

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Woningbouwcorporaties en brandveiligheid

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Upgradingstraject woningbouwcorporaties

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Voorlopige conclusies

Bekijk ook de reactie op vraag 5: Herstel per woning

Bekijk ook de reactie op vraag 6: Brandveiligheidsniveau na herstel

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel