Vraag 3: Problemen gevelvernieuwing

maandag 4 oktober 2010
timer 4 min
3. Wat zijn de problemen die je tegenkomt als je de gevel ingrijpend vernieuwt - gebouw strippen, en een nieuwe gevel ervoor?

Marcel Bilow

Dat is lastig in een zin te vatten. Het gebouw bekleden met een isolatielaag zal de prestatie van het gebouw verbeteren, maar na verloop van tijd kan dat toedekken van problemen tegen je gaan werken... you can't cheat with building physics! In plaats van de bestaande gevel bekleden, kun je die gevel ook strippen, maar denk dan wel goed na over de 'capaciteit' van de bestaande constructie.

 

Frans Horst

Gevelisolatie OK. Maar hoe? Even wat cijfers. Binnengevelisolatie kost woonoppervlak. Uitgaande van 1 huurpunt per vierkante meter geeft dit een investeringsvolume contant gemaakt over 40 jaar van ongeveer € 1200,-. Ook is het van belang om de keuze van het isolatiemateriaal en de vierkante meter prijs van het isolatietype vast te stellen. Dan blijkt dat dik = goedkoop isoleren met minerale wol misschien niet zo slim is!

Ingeval van binnengevelisolatie is het zinvol de samenstelling van het isolatiepakket zo te maken dat dampdichting nooit hoeft te worden doorbroken (voor bijvoorbeeld nutsvoorzieningen) en dat alle infra in het binnengevelisolatiepakket is geïntegreerd, bijvoorbeeld in een plintgoot waar makkelijk voorzieningen kunnen worden bijgeplaatst. Een andere mogelijkheid is het inbouwen van voorzieningen in de metalstud isolatiewand.

Functionaliteit en duurzaamheid bepalen de maatregelen van de kozijnopeningen. Handhaven van kozijnen en plaatsen van HR++ glas is de meest gewenste ingreep. Uiteraard met aandacht voor de nodige ventilatievoorzieningen, wetende dat sec mechanische ventilatieafvoer (eis 110 procent van de Bouwbesluitnorm!) ook een debiet is wat ergens moet kunnen toetreden.

 

Bas van Vlaanderen

Waarom zou je strippen als je ook de gevel kunt opdikken met een extra buitenspouwblad? Technisch is alles mogelijk. Het verwijderen van het buitenspouwblad gaat bijvoorbeeld met de langsgevels van RBM bouw uit volledige puivullingen eenvoudiger dan bij het bakstenen buitenblad van baksteenmontagebouw of traditioneel metselwerk. In het eerste geval ligt strippen voor de hand, het laatste geval is niet kostendekkend uit te voeren.

   

Anita de Groot

De belangrijkste aandachtspunten zijn inderdaad de bouwfysische eigenschappen. Zorg ervoor dat condensproblemen als gevolg van lokale isolatie voorkomen worden. Daarnaast is een integrale aanpak van zowel gevel als installatie van belang om enerzijds het energieverbruik te optimaliseren en de bewoner te voorzien van een prettige leefomgeving. Om echt flexibel te zijn en het energieverbruik te optimaliseren is het toepassen van zonwering noodzakelijk. Op deze wijze kun je in de winter profiteren van de voordelen van helder glas en in de zomer je koellasten beperken.

 

Doris de Bruijn

Belangrijk aandachtspunt bij gevelrenovatie en herstructurering is de bewoner. Deze zal ongeacht de maatregelen overlast ondervinden. Het is daarom belangrijk bewoners bij de plannen te betrekken en in overleg te zorgen dat de overlast zo min mogelijk is. Dit levert uiteindelijk een soepeler proces op en een resultaat waar men eerder tevreden mee is.

Natuurlijk zijn er ook bouwkundige uitdagingen in de schil, vooral op het vlak van de koudebruggen. Daarom houdt een schilrenovatie bij ons bij voorkeur een volledige vervanging van de gevel in inclusief kozijnen zodat alle aansluitingen in één keer goed kunnen worden gemaakt. Dit overigens terwijl de bewoners gewoon thuis kunnen blijven.

 

Richard Brok

Of bewoners gedurende de bouwperiode in hun woning kunnen blijven of dat ze tijdelijk moeten verhuizen is een afweging die vroegtijdig moet worden gemaakt en die in het totaalproces van renovatie zeer dominant is.

 

 

 

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Portiek- en galerijflats slopen of vernieuwen?

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Interessante opties om gevel te vernieuwen

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Prefabricage en ketenintegratie

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel