Vraag 3: Materialen en producten

maandag 4 oktober 2010
timer 4 min
3. Is C2C louter product- en materiaalgericht?

Nicole Ramaekers

Natuurlijk begint het met materialen. Die zijn tastbaar, maar als je het hebt over gebouwen of gebiedsontwikkeling dan is C2C een veel breder begrip. Omgeving, gebouw en zelfs de samenwerking tussen bedrijven valt onder C2C. 

 

 

 

Helma Smolders

C2C is begonnen op het niveau van producten en materialen, maar gaat ook over gebouwen en gebieden, zoals in Brainport Avenue in de regio Eindhoven het geval is. C2C gebiedsontwikkeling is nog weer complexer dan gebouwen. Er zijn nog geen 100 procent C2C gebouwen, laat staan gebieden. In gebieden gaat het om bedrijven en hun producten en processen, de gebouwen en de openbare ruimte.

 

 

Jouke Post

De basis gaat over het materiaal in het hele proces, vanaf de winning tot aan de nieuwe kringloop, technisch of biologisch. De vraag wordt vanuit het product gesteld en daarna gaat het over hoe je het voor elkaar krijgt. Daarin is het proces heel belangrijk, implementatie, begrip, meewerken et cetera. Dus het gaat uiteindelijk over het product, maar het proces is het kader voor het product.

   

Rinus van den Berg

C2C gaat over kwaliteit. Kwaliteit van leven. Daarbij staat de mens centraal. En om die mens ‘leefkwaliteit en comfort’ (voeding, huisvesting, consumenten producten et cetera) te geven moet je de processen (hoe maken wij materialen en voedsel?) en de resultaten van die processen (wat zit er in onze materialen en voedsel?) zodanig inrichten dat leefkwaliteit gegarandeerd wordt voor huidige en toekomstige generaties.

 

Louise Vet

C2C gaat verder en slaat niet alleen op materialen ook op processen, op stedenbouw en gebiedsontwikkeling. De C2C (wieg tot wieg) benadering gaat uit van een volledig circulaire economie waarbij het concept afval wordt geëlimineerd. Deze kringloopbenadering komt uit de natuur. In de natuur is er immers geen afval. Alles is weer voedsel voor iets anders en ook processen zijn hierdoor gekoppeld! Onze huidige economie is echter lineair, gebaseerd op het take, make and waste principe.

  

Thom Aussems

C2C leert je om te kijken naar het totale gebouw. En dan niet alleen naar het vervaardigen van bouwwerken, maar ook naar de exploitatie en de uiteindelijke sloop ervan.

 

 

 

 

Louise Vet

C2C gaat altijd terug naar het ontwerp. Met een goed ontwerp voorkom je problemen in plaats van ze later te moeten oplossen. Dat is de centrale gedachte van de ‘wieg tot wieg’ benadering. Uitgangspunt is dat er gezonde systemen, producten en processen worden ontworpen zonder schadelijke effecten op mens en natuur.

 

 

 

Jouke Post

Daar ben ik het van harte mee eens. We zouden moeten stoppen met de zogenaamde meetsystemen als EPC et cetera. Waarmee in feite ontwerpfouten verdoezeld worden.

 

 

 

 

Marcel Cromzigt

C2C is product- en materiaalgericht maar als AGC trekken we de filosofie door, door het te combineren met duurzaamheid. Ook in onze nieuwe producten houden we rekening met het feit dat in de toekomst meer gevraagd gaat worden van producten, dus ook van glas. We voegen extra kwaliteiten toe, zoals energie-opwekking, lamellen tussen glaslagen, aangesloten op een besturingssysteem en meekleurend glas aan de hand van het zonaanbod. Maar we kijken ook kritisch naar de productie, in hoeverre je bijvoorbeeld glasscherven als grondstof voor nieuw te produceren glas kun inzetten en – in samenhang daarmee – hoe je het inzamelen van ‘gebruikt’ glas, in samenwerking met Vlakglas Recycling Nederland, kunt optimaliseren.

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Sociale samenhang en zorg in krimpgebieden

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Welke strategie en waarom

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Nieuwbouw en krimp

Bekijk ook de reactie op vraag 5: Rol in proces

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel