Vraag 3: Incentives voor slimme gevels

maandag 4 oktober 2010
timer 3 min
3. Het aandeel slimme gevels is marginaal. Hoe komt dat? Wat zijn de incentives om dat type gevels in de brede bouwstroom te krijgen? Anders gezegd: hoe krijg je de handen op elkaar voor deze gevels?

Antonin van de Bree

Zoals met alle nieuwe ideeën zal er eerst een solide overtuiging van de voordelen naar voren moeten komen voordat de marginale positie kan worden verlaten. Een incentive is alleen nuttig wanneer de voordelen evident zijn maar er belemmeringen liggen in het op gang brengen van de productie of het verbeteren van de bekendheid (van de voordelen).

Peter-Paul Kuipers

Zoals reeds gezegd: het is vooral een kwestie van economie. Zeker in de huidige crisis is dat dus een moeilijk verhaal. Je zie dat de duurzaamheidsdiscussie meer naar de achtergrond gedrongen is. Daar waar in het verleden nog wel budget was om een gebouw duurzamer te maken worden dit soort maatregelen nu net zo gemakkelijk weer over boord gezet. De wil is er dus wel maar het moet zich tijdig terugverdienen anders begint men er niet aan.

Esther Hebly

Slimme gevels maken deel uit van een integraal gebouwconcept en gaan over ontwerpende, uitvoerende en onderhoudsdisciplines heen. Maak installateur en gevelspecialist gezamenlijk verantwoordelijk voor comfort- en energieoplossingen en hun werking in de gebruiksfase, en geef opdracht vanuit een Total Cost of Ownership gedachte.  

Philip Breedveld

Trek een vergelijking met de auto-industrie: Een klassiek voorbeeld is de 2CV, de lelijke eend. De auto was erg eenvoudig te onderhouden omdat hij makkelijk in elkaar te zetten was. Elk onderdeeltje kon je zelf met een schroevendraaier losschroeven en afzonderlijk repareren. Heel anders dan de auto’s van tegenwoordig, waarbij een reparatie soms alleen specialisten met merkspecifieke apparatuur te werk kunnen gaan, en waar een klein mankement betekent dat hele systeemonderdelen moeten worden vervangen.  Zo ook bij het beheer van een moderne gebouw. Door de toenemende complexiteit worden de systemen ook kwetsbaar, zowel in hun werking als om te onderhouden. Een slimme gevel moet een duidelijke meerwaarde hebben en concurrerend zijn ten opzichte van andere mogelijkheden in het gebouw. Het is altijd de vraag of met slimme gevels de toegepaste technieken optimaal tot hun recht kunnen komen. PV-cellen verdragen geen schaduw, en dat is bij gevels voor een deel juist wel het geval. En het is de vraag of de installatietechnische onderdelen dezelfde levensduur hebben als die van andere gevelonderdelen, die vaak veel langer meegaan. Een gevel moet je eenvoudig kunnen monteren en onderhouden. Eigenlijk heeft de beste slimme gevel domme techniek: isolatie om de warmte binnen te houden in de winter, overstekken om zon te weren en ramen die open kunnen.

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Welke concepten zijn kansrijk?

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Kansen in woningbouw en bestaande bouw

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Taak voor overheid

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel