Vraag 3: Hoe kies je partners?

maandag 4 oktober 2010
timer 4 min
3. Hoe kies je je partners met wie je ketengeïntegreerd wilt samenwerken?

Bob Gieskens

Goed weten wat je zelf wilt en kunt, en vervolgens bewuste keuze maken voor aanvullende competenties. Ketenpartners moeten net als jijzelf bereid zijn om op basis van openheid, transparantie en focus op langere-termijn-resultaten te werken.      

 

 

 

Ruben Vrijhoef

Bij ketenintegratie is het van belang dat partners worden betrokken die waarde toevoegen, en dat zij expliciet een plek krijgen in de keten. Daar gaat een bewust selectieproces aan vooraf. Het gaat zogezegd niet om een avondje uit, maar om een huwelijk. Partners worden geselecteerd op basis van zowel objectieve ‘harde’ en als subjectieve ‘zachte’ criteria. Het totaalplaatje moet kloppen. Partners kunnen geselecteerd worden vanuit goede ervaring uit het verleden, maar moeten vooral gekozen worden op basis van goede verwachtingen voor de toekomst.  

Cor Paauwe

Uitsluitend partners die in staat zijn via snelle internetverbindingen digitaal te communiceren in 3D-beelden die zijn voorzien van voldoende visuele informatie, kunnen partner zijn in de 'keten'. Sommige partners dienen in staat te zijn om hun bijdrage aan het bouwvoorbereidingsproces zelf toe te voegen aan het BIM-model (constructeur, architect, installatieadviseur).

Stefan Schuwer 

Naast de noodzakelijke kennis van het onderdeel waar de partner op wordt ingezet (is zo vanzelfsprekend, dat dit geen selectie-issue is), is met name de cultuur waarbinnen een partner bereid en in staat is te werken, van cruciaal belang. Is de cultuur gericht op het onderhouden van een relatie, op samenwerken, op halen van lange termijn resultaten (en voor de korte termijn wat laten liggen), in basis empathisch (luisteren, voelen wat er speelt, wat de ander bezig houdt), gericht op het ondersteunen en helpen van anderen, op het aangaan van (lange termijn) commitment, op eerst delen en dan vermenigvuldigen, flexibel en bereid onderweg aan te passen, open, creatief en innovatief, en integer?

 

Hans Wamelink

In de eerste plaats: kies op basis van de specifieke kennis en ervaring die er met betrekking tot het aan te bieden product/proces is. Dat is eigenlijk niet anders dan bij ‘gewone’ projecten. In het geval van ketensamenwerking moet de bereidheid tot samenwerking aanwezig en die bereidheid dient verankerd te zijn in de bedrijfscultuur. Daarnaast moet het bedrijf bereid zijn ‘het anders’ te willen doen. Taken kunnen tussen de ketenpartners gaan verschuiven.

Ronald Dielwart

Er zijn verschillende manieren om partners te selecteren. Selectie op basis van relatie: binnen je bestaande netwerk kijken naar een partij met wie je goede werkervaringen hebt en met wie je denkt ketenintegratie tot een succes te kunnen maken. Er kan ook gekozen worden voor een methodische selectie. Daarbij moet je van te voren als initiatiefnemer goed weten wat je wilt bereiken met je partner(s).

De eerste stap is om te onderzoeken waarvoor je een specifieke partner wilt selecteren. Gaat de opgave over ontwikkelen en/of bouwen en/of exploiteren. En gaat het over nieuwbouw of renovatie, gestapeld of grondgebonden bouwen? Potentiële partners worden getoetst op een aantal harde criteria, zoals bedrijfsgrootte, solvabiliteit en geografische ligging. Aan de partijen die interesse hebben in partnership worden schriftelijk vragen gesteld over hun visie op ketenintegratie, cultuur en gedrag, verandermanagement, innovaties, ICT etc. Na deze selectie blijft een shortlist over. Met partijen op dezer lijst waarmee een gesprek gevoerd wordt en een bedrijfsbezoek wordt afgenomen. In het kader van het opbouwen van vertrouwen is het wenselijk om met de potentiële partners spelregels af te spreken.

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Waarom ketenintegratie?

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Voor welk type opdrachten?

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Gevolgen en veranderingen

Bekijk ook de reactie op vraag 5: Knelpunten

Bekijk ook de reactie op vraag 6: Best practice

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel