Vraag 2: Wat zijn de nadelen?

maandag 4 oktober 2010
timer 4 min
2. Wat zijn de nadelen? Bijvoorbeeld hogere initiële- en beheerkosten?

Henk Vlijm

De nadelen van groene daken zijn vooral de kosten ten opzichte van een kaaldak. De dakconstructie dient zwaarder uitgevoerd te worden, de dakbedekking wortelwerend en de dakopstanden dienen voldoende hoog aangebracht te zijn. Daarnaast zijn er nog de beheerskosten, een plant moet onderhouden worden, en de principaal heeft simpel een hekel aan terugkerende onderhoudskosten. 

Robert Smid

Echte nadelen zijn er niet. Problemen die achteraf op kunnen treden worden vaak gezien als een nadeel. Het is daarom van belang dat de aanleg door erkende partijen uitgevoerd wordt. Let er daarbij op dat de uitvoerder het certificaat Groenkeur Dak en Gevel heeft. Dit certificaat staat op gelijk aan ISO, maar is speciaal voor dak- en gevelgroen. Verder is het van belang dat partijen als leverancier, dakdekker en groenvoorziener een langdurige samenwerking kunnen aantonen. Vraag naar referenties, cijfers en garantiecertificaten waaruit de juridische basis van de samenwerking blijkt. Te vaak zie je incidentele samenwerkingsvormen of aannemer/onderaannemer verhoudingen. Hoe wordt de garantietermijn gegarandeerd ingeval van onderlinge onenigheid of bij faillissement? Kosten worden soms gezien als nadeel. Maar met het aanbrengen van groene daken kun je het te ontwikkelen gebied een hogere inrichtingskwaliteit geven, zonder grondaankoop. Ook andere voordelen leiden eerder tot opbrengsten dan tot kosten. Belangrijk zijn de Lifecycle-kosten en niet alleen ‘het inkoopvoordeel’ bij de initiële aanleg.

Barry de Vries

Bijvoorbeeld hogere initiële- en beheerkosten? Het vervangen van een dak bij bestaande huizen is altijd een kostbare zaak. Een groen dak is echter maar een kleine investering extra. Maar een goed werkend dak vervang je niet zomaar. Je wacht op een natuurlijk investeringsmoment om het dak te vervangen. Daarnaast kan een goed groen dak allerlei voordelen hebben, ook in geld uitgedrukt. Punt is echter dat de baten niet altijd bij de partij komen te liggen die de investeringen doet. Zodra de baten van een groen dak die wel aan de investeerders toekomen, voldoende duidelijk zijn en de terugverdientijd  acceptabel is, wordt het meer gemeengoed.

Daan de Leeuw

Groene daken kennen geen nadelen behalve dat ze vragen om een investering en dat er een zekere vorm van onderhoud noodzakelijk is. De terugverdientijd van de investering is lastiger te berekenen dan bij bijvoorbeeld zonnepanelen. Veel van de voordelen, zoals bijvoorbeeld waterbuffering of koeling van de stad, hebben een economisch effect op een grotere schaal. Het is dus geen slecht idee om groene daken te blijven subsidieren of anderzins te stimuleren door bijvoorbeeld eigenaren van groene daken een korting te geven op de waterschapsbelasting.  

Fred Tonneijck

De meeste eigenaren van gebouwen beschouwen de kosten van aanleg en onderhoud als grootste nadeel. Dit komt vooral doordat de eigenaren geen weet hebben van de economische baten en deze baten dus ook niet betrekken bij hun besluitvorming. De aanleg van dakgroen leidt tot een grotere waarde van huizen en appartementen.  Zo mag in Duitsland een kwart meer huur worden gevraagd voor een appartement met dakgroen voor de deur. Daarnaast komen bij afwezigheid van eventuele subsidieregelingen alle kosten ten laste van de gebouweigenaar terwijl de baten voor een groot deel ten goede komen aan de maatschappij.  Het is belangrijk om de besluitvorming ten aanzien van de allocatie van budgetten te baseren op een totaal overzicht van niet alleen de kosten maar ook de baten. Maatschappelijke kosten-baten analyses laten zien dat voor de meest stedelijke, dichter bevolkte gedeelten van de stad de maatschappelijke baten hoger uitvallen dan de maatschappelijke kosten. Dit is dan ook de reden dat in veel steden subsidieregelingen bestaan. Immers, de stad heeft veel baat bij grootschalige aanleg van dakgroen. Ook de gebouweigenaar zelf heeft vaak profijt van dakgroen. Een groendak verdient zichzelf  terug op basis van de langere levensduur en de gerealiseerde besparingen op energie. Dit ook zonder dat aanspraak kan worden gemaakt op een subsidieregeling. Eventuele risico’s zoals met betrekking tot brandveiligheid en lekkage als gevolg van ondeskundige aanleg kunnen volledig worden ondervangen. Veel leveranciers van dakgroensystemen zijn dermate professioneel dat garanties worden afgegeven mits het dakgroen op deskundige manier wordt onderhouden.

 

Barry de Vries

Dit geldt overigens niet alleen voor de eigenaren van gebouwen. In de taxatie van huizenprijzen door makelaars worden groene daken nauwelijks als een meerwaarde gezien, en dus ook niet als zodanig in de vraagprijs opgenomen. Daar komt nog bij dat op dit moment er een reële kans is dat een groendak een potentiële koper juist afschrikt.

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Waarom groene daken?

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Verbreding van groen naar blauw.

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Gaat vergroening dakenlandschap voorspoedig of traag?

Bekijk ook de reactie op vraag 5: Versnelde toename groendaken

Bekijk ook de reactie op vraag 6: Best practices en lessons learned

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel