Vraag 2: Voor welk type opdrachten?

maandag 4 oktober 2010
timer 3 min
2. Voor welk type opdrachten is ketenintegratie zinvol?

Bob Gieskens

Voor alle type opdrachten in alle marktsegmenten. Maar de grootste effecten worden pas bereikt als ketensamenwerking echt projectoverstijgend wordt ingezet. Hoe meer ervaring met en tussen de ketenpartners, hoe groter de kansen op betere rendementen.      

 

 

Cor Paauwe

Ketenintegratie is uiteindelijk voor elk type opdracht geschikt, maar in bouwteamverband ontwikkeld om partners met gezamenlijke belangen te vrijwaren van faalkosten en claims. Zodra informatie-uitwisseling open en gelijkwaardig (vergelijkbaar) is, zal ook het aanbesteden leiden tot een vorm van ketenintegratie.

 

Stefan Schuwer 

Ketenintegratie is in principe voor alle typen opdrachten zinvol. Bij alle projecten is voordeel te halen uit ketenintegratie.

 

 

 

 

Ruben Vrijhoef

In principe kunnen alle opdrachten in ketenintegratie worden uitgevoerd. Ketenintegratie gaat hoofdzakelijk om de geïntegreerde wijze waarop het proces tussen partijen is ingericht. Dat proces kan gericht zijn op diverse producten. Het heeft dus wel invloed op de wijze waarop opdrachten en producten tot stand komen. Vanwege de inspanningen en investeringen die partijen doen in het opzetten van ketenintegratie ligt het wel in de rede dat het proces en dus ook opdrachten een repetitief karakter hebben. Je doet het niet voor een keer.

Hans Wamelink

Op zich maakt het projecttype niet zoveel uit. Het gaat erom dat opdrachten goed aansluiten bij de competenties van de betreffende keten. De keten levert een zo goed mogelijk (standaard) product en proces. De ene keten zal goed zijn in standaard woningen, de volgende in renovatie daarvan. Anderen zijn sterk in ontwerp en bouw van multifunctionele gebouwen etcetera. Wel is het natuurlijk van belang dat er voldoende repetitie-effect is, zodat de bedoelde investeringen zich kunnen uitbetalen in toekomstige projecten en er inderdaad een leereffect optreedt.

Ronald Dielwart

Ketenintegratie is een proces en geen middel. Het komt het best tot zijn recht bij een hoge mate van herhaling. Vandaar dat ketenintegratie terug te zien is in bijvoorbeeld de auto-industrie. Het gaat er om dat een keten (bestaande uit opdrachtgever, architect, adviseurs, bouw-, installatiebedrijven en bouwspecialisten) een vaste groep van bedrijven vormt die samen bouwopgaven ontwikkelt en realiseert. Nieuwbouw of renovatie, gestapeld of grondgebonden is in het proces minder relevant, de kracht moet komen uit de met elkaar afgestemde samenwerking, gebaseerd op zakelijk gegrond vertrouwen.Een volledige keten begint bij de initiatiefnemer en eindigt bij de partij die het vastgoed beheert.

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Waarom ketenintegratie?

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Hoe kies je partners? 

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Gevolgen en veranderingen

Bekijk ook de reactie op vraag 5: Knelpunten

Bekijk ook de reactie op vraag 6: Best practice

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel