Vraag 2: Schaarse middelen en succesvol parkeerbeleid

maandag 4 oktober 2010
timer 2 min
2. Gemeenten hebben minder inkomsten. Hoe kun je met de schaarse middelen toch een succesvol parkeerbeleid realiseren? Waar liggen de oplossingen?

Erik Meijer

Parkeren heeft last van de crisis. VON-prijzen en huurprijzen staan ook onder druk. Er is ook hier sprake van vraaguitval (onder andere in stedelijke gebieden waar schaarste een belangrijke factor is voor duurzame oplossingen).      

 

 

 

Wim van der Heide

Merkbaar is dat de nieuwbouwkosten van (vooral ondergrondse) parkeergarages die onderdeel van een groter plan zijn, de haalbaarheid van dat plan onder druk zetten. Parkeergarages an sich zijn niet rendabel. Nu er onvoldoende marges zitten op de huur- en verkoopprijzen van vastgoed, kan het onrendabele deel van de garage hier niet altijd meer uit bekostigd worden. Daarnaast is zichtbaar dat de inkomsten van openbare garages in de binnensteden afnemen. Mensen gaan minder uit en winkelen minder. De verwachting is dat er meer leegstand in het winkelbestand zal komen, wat resulteert in meer leegstand van parkeerplaatsen.

Rick Batelaan

Ook in Amsterdam heeft de crisis zijn weerslag in de parkeercijfers. Er komen minder bezoekers met de auto naar de stad en de bezoekersparkeerbezetting op straat en in openbare garages daalt - vooral buiten het centrum. De crisis in de woning- en kantorenmarkt leidt ook tot minder vraag naar private parkeergelegenheid. Zonder parkeerregulering op straat leidt dit tot leegstaande parkeergarages en overvolle straten. Grootste pijnpunt zijn de dalende exploitatieresultaten van parkeergarages.

 

Rolf Oostendorp 

Parkeren is een afgeleide van de omgeving. Heeft de omgeving last van de crisis dan is dat ook te merken in de parkeervoorzieningen. Het ene marktsegment heeft uiteraard meer last van de crisis dan het andere. Parkeren in de zorgsector bijvoorbeeld ontwikkelt zich goed; het aantal parkeerders in dat segment stijgt. Parkeervoorzieningen bij winkelcentra en in binnenstedelijke gebieden hebben meer last van de crisis. In het algemeen kun je stellen dat de A-locaties  ‘goed draaien’. De ergste pijnpunten zitten in de minder goed gelegen parkeerlocaties (B-locaties). Die kampen met dalende aantallen parkeerders, en een afname van de gemiddelde parkeerduur. Op die locaties staan de parkeertarieven en -structuur onder druk.

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Parkeren last van crisis 

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Verduurzamen parkeren

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Rol gemeenten en marktpartijen

Bekijk ook de reactie op vraag 5: Nieuwe ontwikkelingen

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel