Vraag 2: Parkeerproblemen nieuwbouwwijken

maandag 4 oktober 2010
timer 4 min
Ook de nieuw te bouwen wijken kampen met parkeerproblemen. 2. Hoe los je in de nieuw te bouwen wijken het parkeerprobleem op?

Bas Liesker

De valkuil bij het oplossen van het parkeerprobleem in nieuwbouwwijken is gebrek aan creativiteit doordat er alleen gezocht wordt om parkeren in het straatprofiel op te lossen. Met als gevolg: thuiskomen tussen twee rijen blik en smalle stoepen waar je niemand meer kunt ontmoeten en kinderen niet kunnen spelen.

De belangrijkste maatregel is om het parkeren in de stedenbouwkundige verkaveling op te lossen, zodat er per rijtje woningen, bouwblok of andere bouweenheid een geïntegreerde oplossing ontstaat. Dit voorkomt dat er eerst een ontwerp voor de gebouwen wordt gemaakt en daarna, in de ruimte die over blijft, de auto's worden weggemoffeld.

 

Mogelijke parkeeroplossingen in nieuw te bouwen wijken zijn:

Parkeren in pockets.

Parkeren op het binnengebied.

Parkeren onder het gebouw en boven het grondwaterpeil.

Parkeren als een rugzak aan het gebouw.

Parkeerliften opnemen in het bouwvolume.

Parkeerpockets met parkeerliften.

Parkeerhuizen (met parkeerlift).

 

Ruud van Trijp

Ik verschuif het perspectief naar de stad. Partijen moeten samen optrekken en doen wat het gebied vraagt. Nota bene: in Amsterdam hebben we in veel nieuwbouwwijken te kampen met leegstand in parkeergarages. Niet zozeer omdat er teveel parkeerplekken zijn gebouwd maar omdat gekozen is voor te dure oplossingen, en omdat de prijs- en vraagdruk onvoldoende zijn. Om te beginnen moet de exploitant aan de bak. Dat vraagt om slimme marketing en zo nodig prijsverlagingen. Overweeg ook om bestaande stallingsgarages een gebiedsfunctie te geven. Dat vergt investeringen, maar geeft lucht op het maaiveld, geeft parkeerders keuzevrijheid en het verbetert de exploitatie.

Maar denk niet alleen aan bewonersparkeren. Als bedrijven en instellingen die de buurt kunnen versterken zich niet vestigen bij gebrek aan parkeerruimte, loop je waarde mis. Zeker als er tegelijkertijd onder de woningen plekken leeg blijven, dan moet je ingrijpen.”

Ik wil ook wijzen op de belangrijke rol van de overheid. Oplossingen werken alleen goed als de overheid een intelligent parkeerbeleid voert. Alleen de overheid is in de positie om te sturen op het aantal maaiveldplekken, de prijs van vergunningen, vergunningenplafonds en ontheffingen. Daarnaast kan goed mobiliteitsonderzoek helpen om uitgekiende alternatieven te ontwikkelen voor de wijk. Autorijden en parkeren zijn ook voor de automobilisten niet altijd de beste keuze.

 

Dick van Veen

In nieuwbouwsituaties zou het zaak moeten zijn om te ontwerpen met de juiste parkeerkencijfers. Deze juiste cijfers hoeven niet per se de ‘gemiddelden van de CROW parkeerkencijfers’ te zijn. Het is belangrijker om eerst in de wijk te bepalen welk karakter, en dus ook wel mobiliteitskarakter er bij past. Dit moet uiteraard wel op realisme gestoeld zijn; een VINEX-wijk ontwerpen met een autoloos karakter zal op grotere schaal moeizaam werken.

Daarnaast is het zeer belangrijk om de wijken toekomstbestendig te bouwen; wanneer alle openbare ruimte wordt uitgegeven, en het aantal parkeerplaatsen hier vanaf het eerste moment in gefixeerd is, is het in een later stadium, met een veranderd (mobiliteits)karakter, moeilijk bijsturen. Zorg dus voor ruimte en flexibiliteit in het ruimtelijk ontwerp en de juridische handvatten in het bestemmingsplan.

 

SybTjepkema

Ik ziet veel in beïnvloeding aan de vraagzijde. Te beginnen met regelgeving en handhaving. Kies bij inbreiding in bestaande wijken voor strikte parkeernormen en hoge afkoopgelden voor het afkopen van parkeerplaatsen. En promoot aantrekkelijke alternatieven, bijvoorbeeld goede fietsenstalllingen en deelautofaciliteiten.

In nieuw te bouwen wijken kies je een andere weg. Maak hier juist per project parkeernormen onderhandelbaar en accepteer lagere normen.

Aan de aanbodszijde zou je ook het een en ander kunnen doen. Bijvoorbeeld door bewoners parkeerterreinen en -garages aan de rand van de wijk aan te leggen. Of door dubbelgebruik van bestaande parkeerterreinen in en rond woonwijken (parkeerterreinen bij kantoren en bedrijven overdag voor medewerkers en ’s avonds en in het weekend voor bewoners).

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reacties op vraag 1: Oorzaken parkeerproblemen  

Bekijk ook de reacties op vraag 3: Oplossingen in bestaande context

Bekijk ook de reacties op vraag 4: Financiering parkeren in woonwijken

Bekijk ook de reacties op vraag 5: Ideale proces

Bekijk ook de reacties op vraag 6: Ruimte reserveren voor groei parkeerbehoefte 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel