Vraag 2: Kansen in woningbouw en bestaande bouw?

maandag 4 oktober 2010
timer 3 min
2. Blijft de slimme gevel beperkt tot u-bouw of is er ook een markt in de woningbouw? En ziet u ook kansen in bestaande bouw?

Antonin van de Bree

De kansen voor een slimme gevel liggen vooral in de nieuwbouw waarbij alle aspecten van het ontwerp optimaal met elkaar samenwerken. In de bestaande bouw loop je te snel tegen onveranderbare zaken en/of beperkingen. In de utiliteitsbouw zie je de laatste jaren vaak futuristische kantoren met veel glas. Dat heeft vaak meer te maken met statements naar mijn mening dan met rationeel nadenken over energiezuinigheid. Als er iets slecht warmte isoleert, dan is het wel glas. Vervolgens wordt de zontoetreding van het glas zover teruggeschroefd (vanwege comfortproblemen), dat je het daarvoor ook niet hoeft te doen. En dat geldt ook voor het besparen van energie voor kunstverlichting. Moderne verlichting is steeds energie-efficiënter. Eigenlijk wel vreemd voor een categorie opdrachtgevers die verder elke Euro omdraaien om maar meer financieel rendement te behalen. Als je een slimme gevel toepast, doe dat dan omdat het een verschil maakt en niet omdat je een statement wilt maken.

Peter-Paul Kuipers

Ik denk dat er uiteindelijk voor beide sectoren een markt is. Nieuwbouw en renovatie. Het is een kwestie van economie. De ervaring leert dan dat dit makkelijker te bereiken is in de U-bouw. Omdat je in dit segment doorgaans grotere en meer uniforme gevels hebt dan in de woningbouw. Kansen in de bestaande bouw zie ik eigenlijk alleen als je gaat renoveren. Je kunt dan de gevel opbouwen uit slimme gevelelementen die ingebouwde voorzieningen hebben om energie op te wekken. Ik denk dat het momenteel economisch niet verantwoord zal zijn om op een bestaand gebouw energie opwekkende voorzieningen aan te brengen.

Esther Hebly

Naast nieuwbouw zie ik ook goede kansen voor de renovatiemarkt van kantoren. De bestaande draagconstructie maakt sommige gewenste ingrepen lastig uit te voeren. In de gevel heb je ruimte voor flexibiliteit: je kunt er nieuwe leidingschachten opnemen of decentrale ventilatie-units aanbrengen.

 

Philip Breedveld

In de bestaande gebouwenvoorraad zijn veel gevels niet slim en heeft het ook geen zin om ze slim te maken. Bij cultureel erfgoed is dat niet gewenst en vaak ook niet mogelijk. Wel kan bij dergelijke gebouwen met slimme ingrepen de energieprestatie  op een passieve manier aanzienlijk worden verbeterd. Er zijn ook domme gevels en dat moet soms zo blijven. Elke gevel en elke situatie vraagt om een specifieke oplossing. In onze praktijk van renovatie en restauratie is isolatie vaak de eerste ingreep om hem  te verbeteren. Je moet dan creatief zijn om binnen het bestaande beeld nieuwe technieken te introduceren. Wij isoleren vaak de binnenzijde van het gebouw om het beeld van de gevel te  behouden. Dan krijg je te maken met koudebruggen, die op een  ‘slimme’ manier moeten worden opgelost. Het hoeven niet altijd geïntegreerde oplossingen te zijn. Een noodzakelijk ventilatieroosters kan bijvoorbeeld vaak beter niet ingepast worden in een monumentaal kozijn, zoals in nieuwbouw gebruikelijk, maar wel als afzonderlijke roosters in de gevel. 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Welke concepten zijn kansrijk?

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Incentives voor slimme gevels

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Taak voor overheid

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel