Vraag 2: Betekenis nieuw beleid

maandag 4 oktober 2010
timer 3 min
2. Wat betekent het nieuwe beleid voor de verschillende spelers in het veld?

Joephine Dries

Voor woningcorporaties met zorgvastgoed in hun portefeuille betekent het onzekerheid: kunnen zorginstellingen hun huur nog opbrengen, wat is de toekomstige functionaliteit van de vaak monofunctioneel ontworpen gebouwen? Voor zorginstellingen zullen deze vragen ook spelen, daarnaast zullen zij hun core business, die nu nog sterk locatiegebonden is, op nieuwe (foot loose) leest moeten schoeien. De cliënt heeft enerzijds (zicht op) meer keuzevrijheid, tegelijkertijd is het de vraag of de keuzevrijheid het probleem of de oplossing is. 

René Middelkoop

Er bestaat geen eenduidig antwoord. Elke participant (zorgaanbieder, corporatie, gemeente, vastgoedinvesteerder) zal in haar werkgebied moeten onderzoeken wat de (toekomstige) vraag / behoefte is op het gebied van wonen en zorg en welke toegevoegde waarde en mogelijkheden zij daarin zelf respectievelijk kunnen bieden en hebben.

Gerard van Bortel

Het nieuwe beleid betekent meer onzekerheid en meer risico’s voor alle partijen. Voor een deel zal men die onzekerheid willen afdekken door contracten voor de ontwikkeling en exploitatie van zorgvastgoed volledig dicht te timmeren. Echter, partijen weten dat de waarde van contracten beperkt is. Zeker de leveranciers van zorgvastgoed zullen aanvullende zekerheden vragen (bijvoorbeeld door aanzienlijke bankgaranties van zorginstellingen te vragen of risico te verwerken in hoge rendementseisen). Het is onzeker of zorgleveranciers dergelijke garanties kunnen of willen geven.

Guus Verduijn

De rolverdeling  tussen de diverse spelers worden duidelijker. De wensen en financiële mogelijkheden van de klant/bewoners worden versterkt. Verzekeraars zullen hun klanten, naast de wettelijke gestelde eisen,  passende pakketten willen aanbieden.  Dit leidt tot gedifferentieerd  aanbod aan zorg en bijbehorende vastgoed. Zorginstellingen zullen bewuste afwegingen tussen zorgaanbod en zorgvastgoed moeten maken. Daarbij zal er op de kantwens gereageerd moeten worden en in mindere mate klinische zorgfuncties. Beleggers (waaronder corporaties) kunnen niet meer rekenen op meerjarige zekerheid ten aanzien van afname en betaling van hun zorgvastgoed. Dit betekent dat zij zich bewust moeten zijn van de wensen van de eindgebruiker en de visies en zorginzet van zorginstellingen kritisch zullen volgen. 

Daniëlle Harkes

Mooi hoe je toename van risico’s kunt benaderen. Guus pleit voor nog meer gericht zijn op de klantwens en hogere kwaliteit; Gerard voorziet meer garanties en hogere rendementseisen. De benadering van Guus lijkt me kansrijker.

Gemeenten krijgen een steeds grotere opgave om de behoefte aan woonzorgarrangementen in hun gemeente in beeld te krijgen en samen met hun maatschappelijke partners zoals zorg- en welzijnsorganisaties en woningcorporaties  en zeker ook met nieuwe investeerders, plannen te ontwikkelen om daarin te voorzien. Een lastige opgave omdat corporaties veel moeite hebben de financiële ruimte te vinden voor nieuwe plannen en zorgorganisaties op korte termijn vooral gericht zijn op de problemen die ze ondervinden met hun bestaande vastgoed. De overgangsproblematiek zal de boventoon voeren. Kan ik mijn bestaande verzorgingshuis gaan verhuren of ombouwen voor zwaardere zorg? Kan ik een huurprijs rekenen die verantwoord is voor mijn bedrijfsvoering en ook nog nieuwe bewoners trekt. De angst voor leegstand is groot.

 

Josephine Dries

De overgangsproblematiek betreft ook de stelselwijziging. Een stelselwijziging gaat altijd gepaard met transactiekosten, en zoals de overheid zich nu opstelt worden deze geacht door de zorgvastgoedbezitters vergoed te worden.

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Veranderingen zorgvastgoed

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Belemmeringen en succesfactoren

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Stimuleert het beleid zorggeïntegreerde gebiedsontwikkelingen?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel