Vraag 2: Belangrijkste maatregelen en ingrepen

maandag 4 oktober 2010
timer 3 min
2. Wat zijn belangrijke maatregelen en ingrepen in bestaande gebouwen?

Andries Laane

Superisolatie tot een Rc waarde van 10KW/m2j,  drielaags glas, luchtdichte gevels, warmteterugwinning uit ventilatielucht, zonneboilers en zonwering. 

 

 

 

 

Casper Heine

Bouwkundig gezien zijn het verhogen van de isolatiewaarden van zowel gesloten als open geveldelen en het realiseren van een goede luchtdichting (luchtdoorlatendheid n50 = 1,0 h-1) de belangrijkste maatregelen. Daarnaast is het ook belangrijk om voorzieningen te treffen die in de zomer(nacht) voor een natuurlijke koeling zorgen. Bijvoorbeeld een raam op de begane grond dat je ’s nachts inbraakvrij open kunt zetten in combinatie met  een te openen dakraam op zolder. Dit zorgt voor natuurlijke trek (schoorsteeneffect) en een verlaging van de binnentemperatuur.

 

Arjan Vellekoop

Die nachtventilatie is een must. Anders kan de woning te veel opwarmen. Bij passief renoveren werken we volgens de principes van de Trias Energetica. Dat wil zeggen: eerst de warmtevraag beperken, dan toepassen duurzame energiebronnen en als het echt niet anders kan, dan pas maken we gebruik van fossiele brandstoffen. Bouwkundig betekent dit een zeer goede isolatie met een Rc-waarde van ongeveer 10, drielaags glas, drievoudige kierdichting, een ventilatiesysteem op basis van warmteterugwinning, warmte opwekking met natuurlijke bronnen zoals zonne-energie en niet te vergeten: zeer goede zonwering, want door de goede isolatie kunnen de woningen anders in de zomer te warm worden. 

Chiel Boonstra 

De belangrijkste maatregelen zijn het ontwerpen van een warme schil rondom het gebouw. Isolatiewaarden liggen rond een Rc van 8 a 10 m2K/W. Beglazing is drievoudig en kent bijpassende goede kozijnen. Er zijn geen ongewenste luchtlekken, en last but not least de warmte uit ventilatielucht wordt teruggewonnen met balansventilatie. En de ramen mogen open. Vooral in het lange tussenseizoen en op zomeravonden.

Arjan Vellekoop

Dat laatste is misschien nog wel het belangrijkst. Balansventilatie heeft helaas nog steeds een slecht imago. Dat komt onder andere omdat in het verleden woningen zijn gebouwd met balansventilatie waarvan de ramen niet open konden. Dan kan je wachten op problemen. Inmiddels heeft de ventilatiebranche ook niet stil gezeten en zijn er betere systemen ontwikkeld, die beter te onderhouden zijn en waarbij een bewoner gewoon het raam kan open zetten.

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

Bekijk ook de reactie op vraag 1: Wat en waarom passief renoveren?

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Type en selectiecriteria

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Belemmeringen in de praktijk

Bekijk ook de reactie op vraag 5: Passief renoveren de standaard

Bekijk ook de reactie op vraag 6: Best practice and lessons learned

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel