Vraag 1: Woningbouwcorporaties en brandveiligheid

maandag 4 oktober 2010
timer 3 min
1. Veel woningbouwcorporaties lichten hun bestand door op brandveiligheid. Is er een aanleiding die deze hausse verklaart?

Rembrandt Bokdam

In 2008 heeft brand in Hoofddorp en in Zaandam een aantal woningen verwoest. De brand kon zich snel voortplanten omdat de brandscheidingen niet op orde waren. Door ondere andere deze incidenten is de vraag gerezen hoe het kon dat brand in deze mate kon doorslaan, en hoe de brandveiligheid van andere (woon)complexen er in de praktijk voor staat. 

Margriet Reijnders

De directe aanleiding was een verontruste bewoner. Nader onderzoek leverde op dat er een doorvoering in de meterkast niet brandwerend afgedicht was. Door het plaatsen van brandmanchetten hebben we het probleem opgelost. Ook hadden we kort daarvoor een brand gehad in een ander complex, waarbij drie woningen schade hadden opgelopen. De impact van deze brand met de bijbehorende schade heeft ons alert gemaakt. Voor ons reden om de vraag te stellen hoe het met de brandveiligheid in het overige woningbezit gesteld is 

Jan Kees Gijsbers

Een aantal branden, niet alleen in Hoofddorp, maar ook in Zaanstad en Heerlen, alle met een vergelijkbare oorzaak, was voor de VROM-inspectie aanleiding om corporaties te benaderen met de vraag of in hun woningbestand vergelijkbare omstandigheden zitten. Het gaat dan om bouwjaarklasse en constructieopbouw, toegespitst op het risico van branddoorslag en brandoverslag.

 

Larson van Dijk

Aanleiding is dat er momenteel veel woningen worden gerenoveerd - mede als gevolg van de huidige economische omstandigheden die duurdere nieuwbouw veelal tot een onhaalbare investering maken. Corporaties lopen dan tegen zeer gedateerde panden aan die opgewaardeerd moeten worden naar de huidige eisen. Daarnaast spelen de verhoogde brandveiligheidseisen en algemene bewustwording van de gevaren van brand zeker ook een rol.

 

Annegreeth Nijhof

De branden in Hoofddorp en Zaandam was ook voor Lefier één van de aanleidingen om te kijken naar de huidige stand van zaken in onze woningen en woongebouwen. Ik heb mijn afstudeeronderzoek gewijd aan dit onderwerp. We gaan dat integraal doen. Dit naar aanleiding van een driejarig brandveiligheidsprogramma (2008-2011) gericht op studentenhuizen waarbij intensief is samengewerkt met de brandweer. De integrale aanpak van veiligheid die toen is toegepast, is binnen Lefier doorgetrokken naar de rest van het bestand.

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Upgradingstraject woningbouwcorporaties

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Uitbesteden onderzoek en herstelwerk

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Voorlopige conclusies

Bekijk ook de reactie op vraag 5: Herstel per woning

Bekijk ook de reactie op vraag 6: Brandveiligheidsniveau na herstel

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel