Vraag 1: Wat en waarom passief renoveren?

maandag 4 oktober 2010
timer 5 min
1. Wat is passief renoveren en waarom zou je passief renoveren?

Peter den Biggelaar

Passief renoveren zorgt er voor dat de energievraag voor verwarming en warm water zo laag mogelijk wordt. Er wordt dus eerst gekeken naar isoleren en daarna pas naar installaties. Dat is de meest duurzame manier en het is ook veel beter voor de portemonnee van de huurder! Want ook duurzame energie moet betaald worden. Isolatie kost ze niets en bespaart alleen maar.     

 

 

Arjan Vellekoop

Isolatie kost natuurlijk wel geld, maar de investering is dusdanig laag dat je het snel terug verdient. Bovendien is isolatie niet onderhevig aan slijtage en behoeft het geen onderhoud.

 

Andries Laane

Passief renoveren is een gebouw zo goed isoleren dat zoninstraling, lichaamswarmte en restwarmte voldoende zijn om het gebouw op temperatuur te houden. Door deze superisolatie en goede zonwering blijft het in de zomer zonder actieve koeling ook aangenaam koel. Met minimaal energiegebruik creëer je een geweldig binnenklimaat. En een passief gebouw, mits goed onderhouden, veroudert nooit meer.

 

Casper Heine 

Een passiefhuisrenovatie is een renovatie waarbij je de warmteverliezen van een woning gaat minimaliseren en de warmtewinst gaat maximaliseren. Warmteverlies beperkt je door een goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwschil. Warmtewinst maak je door gebruik te maken van o.a. zonne-energie, en het hergebruiken van warmte uit de woning (bijv. via een gebalanceerd ventilatiesysteem met WTW)  Het eindresultaat mag een maximaal energieverbruik voor ruimteverwarming hebben van maximaal 25 kWh/m2 vloeroppervlakte per jaar. Passief renoveren doe je omdat je nu al de conclusie kunt trekken  dat renoveren naar een B of C label eigenlijk maar half werk is. Waarschijnlijk kun je over 15-20 jaar wederom gaan renoveren om alsnog bij passief/A++ uit te komen.

Arjan Vellekoop

Helemaal mee eens! We zien te vaak dat opdrachtgevers een energieambitie hebben van maximaal twee labelstappen, terwijl met relatief weinig extra maatregelen veel meer te behalen valt. Dat verwijt ik de opdrachtgevers overigens niet. De huidige financieringsregelingen zijn in Nederland nog zodanig dat de extra investering wordt terugverdient door de gebruiker en niet door de verhuurder. Passief renoveren is een bestaand pand zodanig energetisch aanpakken dat het voldoet aan de normen van de Stichting Passief Bouwen. Bij renovatie betekent dat een maximale primaire warmtevraag van 25kWh/m² per jaar. Dat klinkt nogal technisch, maar als je je realiseert dat de huidige nieuwbouwwoningen ongeveer twee keer zo veel energie verbruiken en de gemiddelde bestaande woning ongeveer zes keer dan krijg je gevoel bij het getal. Passief huizen behoren tot de meest energiezuinige woningen die we met de huidige technieken en financiële middelen kunnen bouwen. Tevens zijn de woningen zeer comfortabel omdat het klimaat in de woningen optimaal is; lekker warm in de winter en koel in de zomer.

Peter den Biggelaar

Dat het binnenklimaat verbeterd wordt bij passiefhuis renovatie is geen vanzelfsprekendheid. Er moet aandacht besteed worden aan het snel kunnen spuien van ongewenste warmte van warmtebronnen in huis. Er bestaat een behoefte bij bewoners om koel te kunnen slapen. De (lucht)verwarming moet hierop afgesteld kunnen worden in het ontwerp.

Andries Laane

Alle ramen moeten sowieso open kunnen. Want alleen een huis waar je heerlijk woont, kan duurzaam zijn.

 

  

Chiel Boonstra

Passief renoveren is een gebouw zo goed isoleren dat zoninstraling, lichaamswarmte en restwarmte voldoende zijn om het gebouw op temperatuur te houden. Door deze superisolatie en goede zonwering blijft het in de zomer zonder actieve koeling ook aangenaam koel. Met minimaal energiegebruik creëer je een geweldig binnenklimaat. En een passief gebouw, mits goed onderhouden, veroudert nooit meer.

 

Arjan Vellekoop 

Klopt, we moeten veel meer gaan kijken naar de totale woonlasten van een bewoner. We zien nu al dat sociale huurders in sommige gevallen per maand meer betalen aan energie dan aan netto huur. De energieprijzen stijgen veel sneller dan de huren. Het is dus een kwestie van tijd tot dat sommige mensen hun huur niet meer kunnen betalen. Als je moet kiezen tussen het betalen van je huur of je energierekening, dan kies je toch voor het laatste. Je wordt immers sneller afgesloten van energie dan dat je je huis uit wordt gezet.

Peter den Biggelaar 

Waarom passief renoveren? Sloop, verkoop, nieuwbouw en renovatievastgoedstrategieën zijn de geëigende vastgoedstrategieën. Maar sloop willen we zoveel mogelijk vermijden en is alleen in extreme gevallen een optie. Met verkoop verschuif je het energievraagstuk naar de particuliere markt. Nieuwbouw is flink onrendabel en de productie loopt door diverse factoren terug. Blijft over renoveren. Dat is de weg om ons woningbezit energetisch te verbeteren en waardevast te maken door de woonlasten in de hand te houden.”

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Belangrijkste maatregelen en ingrepen

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Type en selectiecriteria

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Belemmeringen in de praktijk

Bekijk ook de reactie op vraag 5: Passief renoveren de standaard

Bekijk ook de reactie op vraag 6: Best practice and lessons learned

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel