Vraag 1: Waarom C2C?

maandag 4 oktober 2010
timer 4 min
1. Waarom C2C, we hebben toch al heel lang (vanaf NMP) duurzaam bouwen?

Jouke Post

C2C is de volgende stap in een ontwikkeling die vanaf de jaren zeventig is ingezet. Toen verschenen materiaallijsen met toe te passen duurzame materialen van de gemeenten, dat heeft zich doorgezet in de duurzaambouwenbeweging, door de jaren heen steeds een stapje verder. Eerst Habraken, dan Open Bouwen, convenanten, IFD, waarderingssystemen et cetera.   

 

Thom Aussems

Duurzaam bouwen was een eerste stap in de bewustwording en heeft partijen aangezet tot het maken van keuzes voor minder milieubelastende materialen. Bij Trudo is dat onder meer doorvertaald in materiaalvoorkeuren in onze Programma’s van Eisen. 

 

 

 

Rinus van den Berg

C2C is een verdere verdieping van het doen en denken over duurzaamheid. Het omarmt bij wijze van spreken alle bekende duurzaamheid strategieën maar voegt daar het concept van eco-effectiviteit aan toe.

 

    

 

Jouke Post 

C2C passeert de scheidingslijn van eco-efficiënt naar eco-effectief. Niet minder slecht, maar in een keer altijd goed. In mijn ogen een essentiële stap, maar voor velen al een te grote stap, men is vaak pas aan duurzaam bouwen toe. 

 

 

 

Helma Smolders

Duurzaam bouwen, of eigenlijk duurzaamheid in het algemeen, gaat uit van ‘dingen minder slecht doen’. Minder energie gebruiken, minder afval produceren, minder water, bodem en lucht vervuilen - ga zo maar door. Het gaat om reduceren, beperken en minderen. Dat is een negatieve boodschap. Je blijft fossiele energie en grondstoffen gebruiken, het gaat alleen langzamer. Je doet nog steeds de verkeerde dingen, maar wel op een zo efficiënt mogelijke manier.

 

Nicole Ramakers

C2C is inderdaad veel meer dan enkel duurzaam bouwen. Het is ambitieuzer en actueler. Het daagt de ontwerpers en opdrachtgevers uit om breder te kijken naar het te realiseren project en ervoor te zorgen dat er een maximale maatschappelijke bijdrage wordt geleverd, voor de omgeving, het milieu, de werknemers en de opdrachtgever/gebruiker. Geen genoegen meer nemen met ‘minder slecht’ maar ‘gewoon goed in alle opzichten’.

  

Rinus van den Berg

C2C is een integraal concept, een ideologie. Het gaat over algehele ketenkwaliteit van winning tot hergebruik. Daarbij staat de mens centraal en wat goed is voor de mens, is ook goed voor de ‘natuurlijke’ omgeving. Het gaat over het voorkomen/uitbannen van toxische stoffen in plaats van risicoreductie. Alle grondstoffen zijn nutriënten voor de processen die onze samenleving nodig heeft en zijn toepasbaar in een technische of biologische cyclus.

  

Jouke Post

Met zo’n uitdrukking als ideologie ben ik het helemaal niet eens. Dat riekt naar geloof en overtuiging. Ik vind wel dat velen zich zo gedragen; als een soort volgelingen en dat komt het gedachtengoed niet ten goede.

 

 

  

Helma Smolders

C2C houdt in dat je eerst nadenkt over de dingen die je doet en dat je daarin verandering aanbrengt zodat je de goede dingen gaat doen. Bijvoorbeeld alleen nog hernieuwbare energie gebruiken, of zelfs netto hernieuwbare energie produceren. Of bij het ontwerp van een product zo te werk gaan dat alle onderdelen na gebruik weer op dezelfde manier hergebruikt kunnen worden. Dan maakt het ook niet uit hoeveel energie je gebruikt of hoe snel je een product weer afdankt. Beperken en reduceren is dan niet langer nodig, grondstoffen raken niet verder op en energie is er altijd voldoende. Kortom, C2C betekent een stap van efficiëntie naar effectiviteit en dus een stap vooruit.

  

Louise Vet

C2C is een heel positief concept dat niet uitgaat van ‘consuminderen’ maar van ‘consumanderen’, het anders gaan doen (door goed ontwerp), zonder verlies aan comfort, zonder de broekriem aan te hoeven halen. Daarom spreekt het zo veel mensen aan.

 

 

Rinus van den Berg

Centrale gedachte van C2C is eco- effectiviteit. Het idee dat we wellicht met onze technologie onze ‘natuurlijke en kunstmatig’ leefmilieu kunnen verbeteren. Dat er nog leefkwaliteit is op deze aarde voor toekomstige generaties. Dat we ons niet schuldig hoeven te voelen over het comfort dat technologie ons kan leveren.

 

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Welke strategie en waarom

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Welke maatregelen zijn nodig

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Nieuwbouw en krimp

Bekijk ook de reactie op vraag 5: Rol in proces

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel