Vraag 1: Waarom binnenstedelijk bouwen?

maandag 4 oktober 2010
timer 3 min
1. Waarom binnenstedelijk bouwen?

Diana de Jong

Binnenstedelijk bouwen is om meerdere reden wenselijk. Het draagt bij aan het behoud van de vitaliteit van steden en zorgt ervoor dat steden blijvend kunnen voldoen aan veranderende maatschappelijke wensen. Andere wenselijke redenen voor binnenstedelijk bouwen (als tegenhanger van bouwen op uitleglocaties) zijn: het openhouden van het landelijk gebied; het tegengaan van verrommeling van het landschap, en het beperken van de (auto)mobiliteit. Daarnaast hebben binnensteden draagvlak nodig voor een aantrekkelijk voorzieningenniveau inclusief openbaar vervoer. Dat pleit voor binnenstedelijk bouwen. Een ontwikkeling die tevens bijdraagt aan duurzame verstedelijking.

   

Bart Stoffels

Steden ontlenen hun bestaansrecht en concurrentievermogen aan vitaliteit en kwaliteit. Daar horen geen extensieve, onderbenutte gebieden bij. Bovendien hebben binnenstedelijke locaties in potentie veel meer te bieden dan perifere bouwlocaties. Denk aan voorzieningen, karakteristieke panden, openbaar vervoer. Natuurlijk speelt ook het sparen van waardevol open landschap een rol.

 

 

Tom Bergevoet

In Nederland tekent zich steeds duidelijker een streven naar duurzaamheid af, een wens om zorgvuldiger om te gaan met schaarse en eindige middelen. Ook ruimte mag in ons dichtbevolkte land beschouwd worden als schaars en eindig. Het Nederlandse overheidsbeleid is dan ook gericht op intensiever grondgebruik en compactere steden. Tegen de achtergrond van dit overheidsbeleid is het overigens zeer opmerkelijk dat zoveel locaties langdurig ongebruikt blijven.

 

Karin Schrederhof

Locaties blijven vaak ongebruikt, omdat het eigendom versnipperd is, herontwikkeling duur is, omwonenden het niet willen et cetera. Als wij echt serieus meer binnenstedelijk willen bouwen moeten die belemmeringen worden geslecht. Hierbij wel de kanttekening dat er ook altijd een groep mensen blijft die het prettig vindt om meer perifeer – op VINEX-achtige locaties – te wonen.

De overwegingen van de rijksoverheid om de binnenstad op te zoeken zijn terug te vinden in het door VROM geïnitieerde boek ‘Prachtig Compact NL’ (PCNL), van Bart Mispelblom Beyer, Charlotte ten Dijke en Rudy Uytenhaak. Het gaat om: een betere benutting van de stedelijke infrastructuur, bescherming van groene buffers tussen de steden, en beter aansluiten op de vraag van (een deel) van de klanten. Bovendien zijn er niet zoveel uitbreidingslocaties meer om de extra woningproductie te programmeren. Wij zullen dus ook wel binnenstedelijk moeten bouwen.

 

Bart Mispelblom Beyer

Binnenstedelijk bouwen impliceert intensivering van oudere stadsdelen – maar juist ook de nieuwere, inclusief de wijken van de laatste decennia. Het doel is meerledig: de draagkrachtige middengroep (gezinnen met kinderen) terughalen en die groep aan de stad binden, stedelijke voorzieningen op peil houden, omliggende groen ontzien (groen dat voor andere doeleinden beschikbaar moet blijven) en het terugdringen van het mobiliteitsprobleem.

 

Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reactie op vraag 2: Voldoende ruimte? 

Bekijk ook de reactie op vraag 3: Andere werkwijze?

Bekijk ook de reactie op vraag 4: Belangrijkste hobbels? 

Bekijk ook de reactie op vraag 5: Hobbels wegnemen?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel