Vraag 1: Oorzaken parkeerproblemen

maandag 4 oktober 2010
timer 3 min
Heel veel woonwijken, nieuwbouw en bestaand, kampen met parkeerproblemen.  1. Wat zijn de belangrijkste oorzaken?

Liesbeth Brink

Wijken zijn niet ontworpen op de huidige (en al maar groeiende) parkeerbehoefte. Op piekmomenten zijn te weinig parkeerplekken beschikbaar. Een van de oorzaken: we wonen in relatief hoge dichtheden waar parkeren op eigen erf vaak niet mogelijk is.

Ruud van Trijp

Het autopark is de afgelopen decennia pijlsnel gegroeid, bij steeds meer voordeuren hoort een auto. We bouwen al jaren meer parkeerplekken dan woningen, dat gaat knellen in de openbare ruimte.

Parkeren is bijna overal gratis, soms moet je ervoor betalen. De prijs die parkeerders betalen voor parkeren is geen afspiegeling van de waarde van de ruimte die ze innemen, en ook niet van het beslag dat ze leggen op het woonmilieu (geluid, luchtvervuiling, verkeersonveiligheid).

Betaald parkeren ligt heel gevoelig, omdat parkeren door veel mensen als een merit-good wordt beschouwd: mensen voelen niet alleen het recht om te kiezen voor de auto. Ze verwachten zelfs dat ze die auto te allen tijde kunnen parkeren én dat dat gratis is.

Mensen zijn gewend geraakt aan parkeren vlakbij hun bestemming. We bouwen voordeuren in grote concentraties en even zo grote concentraties parkeerplekken vlakbij die voordeuren. Mensen lopen met gemak 3.000 meter tijdens een zaterdagmiddagje winkelen, maar zodra ze thuis zijn willen ze hun auto zoveel mogelijk binnen hun blikveld.

Dick van Veen

De oorzaak van het parkeerprobleem in woonwijken is in veel gevallen de onbalans tussen de beschikbare ruimte binnen woonwijken voor auto’s en het aantal auto’s dat de bewoners hier wensen te parkeren. Onbalans in vraag en aanbod. Deze balans kan nog verder worden verstoord als ook doelgroepen in een wijk geparkeerd staan die daar eigenlijk geen bestemming hebben: het zijn vaak de gevolgen van de bekende olievlekwerking van parkeerregulering.

De hoge parkeerdruk aan de vraagzijde is terug te relateren aan een stijging van de welvaart (wat leidt tot een hoger autobezit) en een ligging van de woning ten opzichte van de bestemmingen die het bezit van een auto toch wel erg aantrekkelijk maakt. Daarnaast speelt ook de maatvoering van auto’s een rol; er is een trend zichtbaar naar steeds grotere auto’s.

Bas Liesker

Parkeren in woonwijken is lange tijd geen prioriteit geweest bij de planvorming, omdat het probleem toen niet zo nijpend was en het besef ontbrak hoe belangrijk het parkeerprobleem is.

De kansen voor de parkeeroplossingen worden veelal alleen in het straatprofiel gezien in plaats van het zoeken naar een integrale parkeeroplossing. Zo wordt de parkeeroplossing structureel onderdeel van het ontwerp van de wijk.

Een belangrijk onderdeel van het oplossen van het parkeerprobleem is de mentaliteit van de gebruiker. Tot nu toe beschouwt bijna iedere bewoner het als vanzelfsprekend om een of twee auto’s te bezitten.

 


Reageren op deze discussie? Mail uw reactie naar de redactie van Stedebouw & Architectuur.

 

Bekijk ook de reacties op vraag 2: Parkeerproblemen nieuwbouwwijken

Bekijk ook de reacties op vraag 3: Oplossingen in bestaande context

Bekijk ook de reacties op vraag 4: Financiering parkeren in woonwijken 

Bekijk ook de reacties op vraag 5: Ideale proces

Bekijk ook de reacties op vraag 6: Ruimte reserveren voor groei parkeerbehoefte 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel