Virtueel bouwen en BIM

vrijdag 2 april 2010
timer 2 min
Veel fouten in de bouw ontstaan door slechte communicatie tussen architect, aannemer, onderaannemers en leveranciers. Door het bouwproces virtueel na te bootsen en voor te bereiden in de computer (virtueel bouwen,) is betere afstemming mogelijk tussen bouwpartners. Zo worden problemen voorkomen. 

Virtueel bouwen is het in elkaar zetten van gebouwen met objecten. in de eerste ontwerpfasen wordt gebouwd met grote piepschuimblokken, later met kleinere blokken en tenslotte met objecten die de werkelijkheid in hoge mate benaderen. In elke fase is geometrische informatie beschikbaar.

Hoe verloopt virtueel bouwen? We nemen als voorbeeld de huisvesting van een administratiekantoor. Bij aanvang is niet meer bekend dan het aantal werkplekken, laten we uitgaan van 60 werkplekken. Virtueel bouwen is in deze fase een kwestie van budgetteren. Het gaat dan niet om geldbudgetten maar om ruimtebudgetten. Elke werkplek heeft een minimale ruimteclaim. Die claim maal 60 is de voorlopige totale ruimteclaim.

Net zoals in de prijs per werkplek de kosten voor de ondersteunende functies zijn inbegrepen, dient dat in de ruimteclaim van een werkplek ook zo te zijn. Dus ook verkeers- en sanitaire ruimtes en andere ruimtevragende elementen in het gebouw zijn inbegrepen. In de opvolgende ontwerpstappen wordt steeds meer informatie in het project ingebracht. Vragen worden antwoorden. Bij elk antwoord wordt het model ingevuld met steeds nauwkeuriger informatie. Het aantal objecten in het model neemt toe. Dat betekent niet dat het volume van het model groter wordt en dat het oppervlak toeneemt maar wel dat het model steeds gedetailleerder ingevuld is. Vergelijk het met de een begroting: het aantal posten neemt toe, de optelling van alle posten niet.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel