Villa 253

maandag 3 januari 2011
timer 2 min
Zeven architecten, zeven woningen. Blok Kats van Veen architecten en vier speciaal voor deze opdracht aangetrokken collega's ontwierpen alle een vrijstaande woning in het Homeruskwartier in Almere. De gemeentelijke regie over de zeven kavels levert een grote visuele coherentie op, in een wijk waar diversiteit de boventoon voert. is één van de zeven woningen, naar een ontwerp van Robert van Kats. 

 

 

Projectgegevens

ArchitectBlok Kats van Veen architecten
Opdrachtgever

Blok Kats van Veen architecten en projectontwikkelaar Som  

BouwerLichtenberg Bouwgroep
Bouwjaar2010

 

Beschrijving

Villa 253 staat in het centrumgebied van het door OMA/Floris Alkemade/Art Zaaijer ontworpen Homeruskwartier. De villa is onderdeel van het project ‘Uniek Almere’. Het architectenbureau kocht de zeven kavels van het project zelf bij de gemeente Almere. Daarna zocht men een investeerder, ontwierp drie villa’s en gaf vier architecten uit het eigen netwerk de opdracht voor de vier resterende kavels. Drie woningen zijn inmiddels opgeleverd, vier zijn verkocht.

 

Architectenkavels

Het project 'Uniek Almere' is gerealiseerd op zogenaamde architectenkavels. Het Amsterdamse bureau Blok Kats van Veen architecten heeft in het Homeruskwartier nog verschillende andere projecten ontworpen, waaronder Villa Valk, Villa Tokio, een lofthome op een duurzaamkavel, villa Osaka en twee parkvilla’s.

  

Indeling

Villa 253 is gebouwd op een compacte kavel. Dat resulteerde in een efficiënte plattegrond. Woonkamer en keuken zijn gesitueerd op de begane grond en hebben een directe relatie met de parkeerplek, het terras en de kleine tuin. Entree, sanitair, berging, electrische installaties en de trap naar de verdiepingen zijn allemaal aan één zijde ondergebracht, in een uiterst smalle strook van één meter breed. Op de eerste verdieping bevinden zich drie slaapkamers en een natte cel. De tweede verdieping herbergt een multifunctionele ruimte - nu in gebruik als kantoor – met een directe toegang tot het dakterras.

 

Dakterras

De blokvormige Villa 253 heeft een gevelbekleding van wit stucwerk. Grote raamopeningen in blank geanodiseerde aluminium kozijnen zorgen voor een optimale daglichttoetreding – en een sprekende gevelcompositie.

Blokvorm en stucwerk maken Villa 253 tot een verschijning die nogal afwijkt van de meerderheid van de particulier gebouwde woningen in het Homeruskwartier, waar conservatieve catalogusbouw domineert.

 

Dubo

Villa 253 is conventioneel gebouwd, met kalkzandsteen en kanaalplaatvloeren. Duurzaam is de woning door de hoge isolatiewaarde, het slim gebruik van daglicht, de compacte bouw en de oriëntatie. De woning is aanpasbaar en levensloopbestendig.

 

Locatie

 

Villa 253

52° 22' 11"

05° 13' 18"


Grotere kaart weergeven

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel