Verticaal groen laat kadewand leven

donderdag 1 juli 2010
timer 3 min
In de gemeente Haarlemmermeer verrijst het nieuwe hoogwaardig kantorenpark Beukenhorst Zuid.  

Een lange verticale groene kadewand gelegen op het noorden en gedurende het hele jaar onderhevig aan veel wind. Dak- en beplantingsspecialist Van der Tol b.v. werkte in een breed samenwerkingsverband aan een duurzame oplossing.

 

In de gemeente Haarlemmermeer bij Hoofddorp, ingeklemd tussen de Zuidtangent en de A4, verrijst het nieuwe hoogwaardig kantorenpark Beukenhorst Zuid. In opdracht van de gemeente Haarlemmermeer is voor dit gebied het masterplan ontwikkeld door Rijnboutt architecten te Amsterdam en Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten heeft het inrichtingsplan ontworpen, en heeft Van der Tol b.v. benaderd om een mee te denken voor een duurzame oplossing voor de toepassing van verticale begroeiing aan de kadewand. Deze ligt parallel aan de hoofdontsluitingsweg Taurus Avenue.

 

In samenwerking met ZinCo Benelux ontwikkelde Van der Tol b.v. op basis van bestaande daktuintechnieken een gevelbegroeningssysteem in de vorm van een duurzame korfconstructie. De korf past in het trapeziumvormige profiel van de damwand, wordt aan de binnenzijde voorzien van waterabsorberende platen en aansluitend in lagen opgevuld met een speciaal samengesteld daktuinsubstraat. Het watergeefsysteem binnen de constructie wordt aangestuurd door een simpele maar duurzame vochtsignalerende en -regulerende sensor die de korven op verschillende hoogtes gelijkmatig van water voorziet.

 

Wat betreft de beplanting is door beplantingsexperts van Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten en Hollands Groen Tuin- en landschapsarchitecten gekozen voor een mix van 55 procent sedumsoorten en 45 procent vaste planten. Extra bollen worden in combinatie met de Sedum ingeplant. Door het architectenbureau is een patroon bedacht dat bestaat uit diagonale ‘zebrastrepen’ met lichte groen-gele banen en donkere groen-rode banen die beiden gedurende het jaar van kleur en sfeer met de seizoenen mee veranderen. De stroken hebben een minimale breedte van 40 centimeter zodat op ruime afstand het contrast nog voldoende zichtbaar is.

 

 

     

 

Inmiddels is 80 meter van de kadewand voorzien van verticale begroeiing. Dit deel wordt het eerste jaar onderhouden door Van der Tol b.v. onder toezicht van enkele specialisten. Na een jaar vindt er op basis van de verzamelde ervaringen een projectevaluatie plaats en zullen er beslissingen worden genomen over de mogelijkheden om het project uit te breiden.

 

Beukenhorst-Zuid wordt het meest duurzame full service kantorenpark van Nederland.

Samen met de ontwikkelende partijen zoekt de gemeente naar de juiste aanpak om te zorgen dat aan de gewenste duurzaamheidsprincipes kan worden voldaan. Ook aan de openbare buitenruimte wordt hoge eisen gesteld. De verticale groene kadewand is hier een mooi voorbeeld van.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel