Verhagen kan niet rekenen

donderdag 14 juli 2011
timer 2 min
Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie stopt met de subsidie voor de zonneboilers, warmtepompen en HR-e ketels. Met terugwerkende kracht houdt de subsidie op te bestaan per 17 februari 2011. Er kon dit jaar nog wel een subsidieaanvraag ingezonden worden bij AgentschapNL door particulieren en woningcorporaties.

Holland Solar, brancheorganisatie voor de zonne-energiesector in Nederland, vindt de argumenten van de Minister knullig en schadelijk voor de branche.

 

Energierapport

Holland Solar stelt dat de subsidie, van ongeveer 20 procent van de kostprijs, goed werkte in de praktijk. Maar de minister ziet dat anders. “Te duur en niet effectief”, zegt Verhagen. In  het Energierapport en in het advies van het Topteam Energie staat te lezen waarom: dit Kabinet wil goedkope, centraal geproduceerde energie. Deze keuze geldt ook voor – in EU verband afgesproken – duurzame energie doelstellingen. Elke vorm van decentrale energieopwekking lijkt dan al snel te duur en daarom – zo beargumenteert de Minister - gaat beschikbare subsidie enkel naar ‘heel kosteneffectieve maatregelen’, zoals bio-energie of wind op land. Opwekking van duurzame warmte in woningen valt daar buiten. Ook decentrale elektriciteitsopwekking voor particulieren, bijvoorbeeld met zonnestroom, is uitgesloten in de nieuwe SDE+ regeling die per 1 juli 2011 in is gegaan.

 

Verkeerde uitgangspunten

Holland Solar vindt het onjuist dat de minister alleen productiekosten betrekt in de uitgangspunten voor beleid: er wordt niet met de prijs voor de uiteindelijke eindgebruiker gerekend en die is bij centrale opwekking altijd veel hoger dan de productieprijs. Holland Solar vindt dat de minister appels met peren vergelijkt. Met name de Nederlandse zonne-energiesector zal hiervan de wrange vruchten plukken vanwege mogelijke desinvesteringen.

 

Inconsistent

De minister komt met het besluit terug op eerdere afspraken tussen de overheid en de branches. Holland Solar laakt het inconsistente knipperlicht beleid van de overheid en wijst op de successen bij onze oosterburen. Doordat Duitsland meer dan 10 jaar consistent beleid voerde op het gebied van duurzame energie, kunnen wij in Nederland van relatief lage prijzen voor de producten profiteren. Wanneer Nederland voortgaat met het knipperlicht beleid van de afgelopen tien jaar, zal de prijs van duurzame energie hier veel hoger blijven dan die in de ons omringende landen; de geïmporteerde producten worden weliswaar goedkoper, maar de markt zal toch alleen door grotere volumes te maken tot scherpere prijzen kunnen

komen.

 

www.hollandsolar.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel