Verduurzaming woningbouw

zondag 2 mei 2010
timer 2 min
Verduurzaming van de woningbouw: we kunnen er niet omheen. Losse maatregelen volstaan niet meer, in plaats daarvan moet een totaalaanpak worden gekozen. Dit artikel beschrijft twee verschillende routes: besparen en vergroenen. De ene route richt zich op het terugdringen van de energievraag, en de andere op het verduurzamen van de energiebron.

In het kader van internationale en nationale doelstellingen zoals het Kyoto-protocol (1), het programma Meer met Minder (2), en het Lente-akkoord (3), moet in de woningbouw een drastische verlaging van het fossiele energiegebruik plaatsvinden.


Aanscherping EPC
Het beleidsinstrument dat voor nieuwbouwwoningen wordt gehanteerd is de Energie Prestatie Norm (EPN) (4). Ee´n getal (Energie Prestatie Coe¨fficie¨nt) geeft de maat aan voor het fossiele energiegebruik. In de loop van de jaren is de EPC aangescherpt. In figuur 1a is de ontwikkeling van de EPC voor nieuwbouwwoningen weergegeven plus een prognose op basis van nu bekend beleid (5). In de bestaande woningbouw wordt de energiezuinigheid inzichtelijk gemaakt met een Energie Prestatie Advies (EPA). Hierbij wordt de woning gei¨nspecteerd op bijvoorbeeld de mate van isolatie en het glastype; daaruit volgen een aantal verbeteradviezen en een Energielabel dat de zuinigheid van de woning aangeeft (zie figuur 1b). Momenteel is het label niet verplicht. Overwogen wordt om dat in de nabije toekomst bij transactiemomenten verplicht te stellen, inclusief sancties. Op korte termijn is het de bedoeling dat het instrumentarium voor energieprestatie voor nieuwbouw en bestaande bouw wordt gei¨ntegreerd in e´e´n norm (6), die dient voor zowel woningbouw als utiliteit. Deze norm, die per 2011 van kracht moet worden via het Bouwbesluit, is gee¨nt op de Europese norm voor energie in de gebouwde omgeving (7).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel