Verdienmodel gemeenten aanpassen om leegstand kantoren op te lossen

maandag 22 augustus 2011
timer 3 min
Dit stelt duurzaam ondernemer Anne-Marie Rakhorst van ingenieursbureau Search in het Radio 1 programma Vroege Vogels.

Op dit moment staat er 8 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte leeg. Dat is zo'n 15 procent van het totaal.

 

Het verdienmodel van gemeenten is volgens Rakhorst te veel geënt op het uitgeven van grond. Nieuwbouw wordt daarmee aantrekkelijker dan het aanpassen van bestaande bouw. Volgens Rakhorst valt er echter veel voordeel te behalen aan het duurzaam herbestemmen van kantoorpanden. Ze schreef er een boek over: Duurzaam herbestemmen kàn. Zo kunnen bepaalde kantoren volgens Rakhorst gaan dienen als woonruimte. Hiervoor moet wel een en ander veranderen. 'Dit wordt best lastig gemaakt in de praktijk door allerlei achterhaalde wet- en regelgeving, zoals het verdienmodel van gemeenten. Daarnaast is het voor een projectontwikkelaar veel moeilijker om een bestaand gebouw aan te passen dan om met nieuwbouw aan de slag te gaan. Ook moet je fiscaal afrekenen als je de functie van een gebouw wijzigt. Hierdoor lijkt het financieel onaantrekkelijk om te doen. Maar het kan zeker. Er is een enorme markt. 10 miljard wordt die op ingeschat', aldus Rakhorst.

 

Langetermijnvisie

De enorme leegstand die in Nederland is ontstaan komt volgens Rakhorst onder meer door de vergrijzing, waardoor minder mensen aan het werk zijn. Ook Het Nieuwe Werken speelt een rol, waardoor er minder vierkante meters nodig zijn per werkend persoon. Rakhorst: "Het onroerend goed voldoet onvoldoende aan wat mensen willen. Terwijl de gebruiker altijd het uitgangspunt moet zijn. We moeten onroerend goed aan gaan passen op de behoefte die er is. Dat is de grote opgave die er ligt. Een stukje regie hiervan kan best bij de Rijksbouwmeester liggen. Samen met de rijksoverheid en met gemeenten kan nagedacht worden over die opgave. Een lange termijn visie, consistentie, is daarbij belangrijk. Een bouwcyclus van een gebouw gaat niet zo snel. Een gebouw ligt zo maar een aantal jaren op een tekentafel voordat het in uitvoering gaat. Ad hoc oplossingen die in vijf minuten doorgevoerd moeten worden terwijl de vraagstelling over jaren gaat, dat gaat de oplossing niet in zich hebben."

 

Basiscursus Huisvestingsmanagement

Traditioneel beschouwen bestuurders en managers huisvesting als noodzakelijk kwaad en kostbaar onderdeel van de overhead. Tegenwoordig wordt huisvesting steeds meer gezien als strategisch bedrijfsmiddel, waarbij huisvesting actief wordt ingezet om bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Het gaat dan om kosteneffecten, maar ook om bijdragen aan de primaire bedrijfsprocessen. Binnen deze organisaties bestaat behoefte aan het in de praktijk brengen van proactief huisvestingsmanagement.

 

Speciaal hiervoor organiseert Real Estate Magazine vanaf 5 september a.s. de Basiscursus Huisvestingsmanagement.

 

Kijk hier voor meer informatie en het volledige programma.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel