Veel begrippen in Bouwbesluit 2012 op de kop gezet

donderdag 11 augustus 2011
timer 2 min
“Pluspunt van het Bouwbesluit 2012 is dat heel veel wetgeving beter op elkaar is afgestemd, zowel landelijk als Europees: landelijk betekent het nieuwe Bouwbesluit dat locale eisen uit de gemeentelijke bouwverordening en uit het Gebruiksbesluit vervangen zijn door landelijk geldende regels.”

Dat zegt Aldo de Jong, architect en brandveiligheidmedewerker SBR, in het expertpanel dat Stedebouw & Architectuur organiseerde over het thema Bouwbesluit 2012 en brandveiligheid..

 

“Brand- en rookklassen worden straks volgens de Europese definities in het Bouwbesluit opgenomen. Dat maakt de vergelijking van de brandeigenschappen van internationale producten helderder en beter vergelijkbaar.”

 

Integratie Gebruiksbesluit en Bouwbesluit

Aldo de Jong: “Enthousiast ben ik over de integratie van het Gebruiksbesluit en het Bouwbesluit. De eisen voor nieuwbouw in het oude Bouwbesluit sloten niet aan bij de eisen voor de gebruiksvergunning. Dat is strak anders.”

 

Op de kop gezet

Aldo de Jong: “Veel begrippen in het Bouwbesluit 2012 worden op de kop gezet: spreken we nu nog van verblijfsruimtes en –gebieden, in het nieuwe Bouwbesluit hebben we het over gebruiksgebieden die bestaan uit functie-, verblijfs- en bedruimtes of –gebieden. Hierdoor wordt helderder welke activiteit er in een ruimte of gebied plaatsvindt. Nadeel is dat we straks zeven definities hebben terwijl dat er nu twee zijn.”

 

Regels aanzienlijk eenduidiger

Aldo de Jong: “Voor verbouw en transformatie van gebouwen worden de regels aanzienlijk eenduidiger en veelal lichter: nu moet je bij verbouw en transformatie standaard voldoen aan nieuwbouweisen, tenzij B&W toestaat om de eisen voor bestaande bouw aan te houden. In het nieuwe Bouwbesluit is de term ‘rechtens verkregen niveau’ ingevoerd. Dit is het kwaliteitsniveau van het gebouw waarop indertijd de vergunning is afgegeven. Dat is het criterium voor het kwaliteitsniveau van de verbouw. Dat biedt meer gelegenheid om bestaande bouw intensief te verbeteren. Dat is winst. Al met al worden er wel zaken helderder en eenduidiger geregeld in het nieuwe Bouwbesluit. Sommige maatregelen vallen daardoor wat lichter uit en sommige wat zwaarder. Overall blijft het ongeveer gelijk.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel