Vebo betonlateien nu standaard met brandwerendheid van 30 tot 120 minuten

woensdag 29 juni 2011
timer 2 min
De brandveiligheid van gebouwen wordt steeds belangrijker. Ook bij prefabbetonfabrikant Vebo Beton & Staal uit Bunschoten staat het opvoeren van de brandwerendheid van haar producten, waaronder betonlateien, voortdurend in de belangstelling. Dat heeft geresulteerd in het vervangen van het complete assortiment standaardbetonlateien door een net zo breed en diep assortiment waarbinnen elke latei brandwerend is. Er kan gekozen worden uit 30, 60, 90 en 120 minuten brandwerend.

Naast een verhoogde veiligheid zijn er twee andere belangrijke winstpunten voor de klant: de levertijd verandert niet ten opzichte van het ‘oude’ assortiment en de prijs ook niet.

 

Het nieuwe Bouwbesluit

Met de nieuwe lateien neemt Vebo een voorschot op de bepalingen van het nieuwe Bouwbesluit en op de Eurocodes die vanaf 1 januari volgend jaar van kracht worden. Al met al heeft het Vebo ruim anderhalf jaar gekost om de nieuwe lateien te ontwikkelen. Om ze te kunnen produceren, moet het bedrijf 135 mallen vervangen. “De bestaande mallen zijn niet geschikt om de nieuwe lateien te kunnen maken”, zegt commercieel directeur Reinier van Aalsburg. “De wapening is zwaarder en er zit meer beton rond de staven.” Vebo produceert zijn mallen in eigen huis. Met de mallen worden alleen binnenlateien gemaakt. Buitenlateien lijden volgens Van Aalsburg niet onder brandoverslag.

 

Buitenstandaard

Voorheen leverde Vebo ook al gecertificeerde brandwerende lateien. “Die waren buitenstandaard en dus duurder”, zegt Van Aalsburg. “De prijs van onze nieuwe standaard brandwerende lateien blijft hetzelfde als de ‘oude’ niet-brandwerende. Bovendien, en dat is een ander groot winstpunt voor de klant, is de levertijd hetzelfde als van ons vorige programma standaardlateien.”

De nieuwe brandwerende standaardlateien van Vebo vervangen geleidelijk alle bestaande standaardlateien. Het bedrijf zegt als eerste in Nederland deze lateien te kunnen aanbieden en daarmee de bestendigheid van vluchtwegen te kunnen garanderen. Aanvullend zegt Van Aalsburg dat de nieuwe standaard brandwerende Vebo-lateien de veiligheid bevorderen. “Dat doen ze overigens alleen wanneer de rest van de constructie waarin ze zijn verwerkt een overeenkomstige brandwerendheid heeft.” Beton is daarbij volgens hem het aangewezen materiaal omdat het hitte goed verdraagt. Voor meer informatie kunt u bellen met Vebo Beton & Staal, (033) 299 26 00 (vraag naar de afdeling verkoop).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel