Van Nieuwpoort Groep heeft met nul CO2 beton Nederlandse primeur

maandag 18 april 2011
timer 2 min
De Van Nieuwpoort Groep uit Gouda heeft met de levering van nul CO2 beton aan een woonproject in Uden de Nederlandse primeur. Het gaat om beton dat gemaakt is van 100 procent gerecyclede grondstoffen.

Ook het productieproces is duurzaam. Zo draait de nieuwe groene betoncentrale van de Van Nieuwpoort Groep op wind- en waterenergie en wordt het voor de productie het benodigde water hergebruikt. De rest van de CO2 uitstoot wordt gecompenseerd volgens een overeenkomst met de Climate Neutral Group.

 

De zogenaamde Next Step Beton wordt geleverd aan een project met de naam Velmolen Buiten in Uden. Het nieuwe betonmengsel gaat onder andere gebruikt worden voor de funderingen, begane grondvloeren en de druklagen op de vloeren van verdiepingen en dak. Velmolen Buiten behelst de bouw van 67 energiezuinige woningen. Naast energiezuinigheid staat CO2 -reductie centraal in het project.

 

Behalve nul CO2 beton wordt er onder andere gebruik gemaakt van warmtepompen, en passieve en actieve zonne-energie. De woningen krijgen een EPC van tussen de 0,43 en 0,46. De bouw is net gestart en de oplevering volgt naar verwachting begin 2012. Velmolen Buiten is inmiddels door het ministerie van VROM benoemd tot een van de dertien ‘Excellente Gebieden’; voorbeeldprojecten voor Nederland ten aanzien van duurzaam bouwen. Het is ook het eerste Excellente Gebied, dat in uitvoering is gegaan.

 

Het was geen sinecure voor Van Nieuwpoort om de beton CO2 neutraal te maken. Het hergebruik van spoorballast als grindvervanger was een goed begin. De spoorballast is voorts per schip in plaats van vrachtauto getransporteerd. Het bindmiddel is gemaakt op basis van hoogovenslakken en ook dat spaart CO2 uitstoot. De centrales van de Van Nieuwpoort Groep draaien bovendien allemaal op groene stroom en waar mogelijk zitten er schone Euro 5 motoren in de betonmixers. Next Step Beton is overigens ook in twee andere varianten te verkrijgen, te weten beton gemaakt van 55% of 75% gerecyclede grondstoffen.

 

 www.nextstepbeton.nl.

 

www.vnp-groep.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel