Van fabriek naar eigentijdse werkomgeving The Attic

woensdag 10 juni 2020
timer 3 min
JDWA transformeerde een grote ongebruikte zolder van een beeldbepalend fabriekscomplex uit 1891 en enkele leegstaande verdiepingen van de naastgelegen villa uit 1915 tot nieuwe hedendaagse kantoorruimtes.

Transformatieplannen

Het uiteindelijke doel is een volledig hedendaags kantoor- en productiemilieu te creëren zodat de bestaande fabriek aan de Nassaukade een nieuwe levensfase in kan gaan. Het behoud van het historisch stadsgezicht en het optimaliseren van het bestaande ruimtegebruik voor de kantoren, onderzoeksfaciliteiten en logistieke ruimten, waren hierbij de uitgangspunten.


De fabriek heeft de begane grond van de site in gebruik met ruimtes voor productie, logistieke ruimtes en magazijnen. De bovengelegen verdiepingen stonden deels leeg en JDWA heeft de potentie voor transformatie van deze ruimtes onderzocht. Door het samenvoegen en verbinden van de verschillende ruimtes ontstaat er ruimte voor een hedendaagse werkomgeving over vijf niveaus.

Creatief interieur

De interieurs zijn ontworpen in nauwe samenwerking met de vertegenwoordigers van Upfield, die verantwoordelijk zijn voor de visuele identiteit en branding, om de waarden van Upfield terug te laten komen in het ontwerp. Het standaard kantoorprogramma is aangevuld met een mix van formele en informele vergaderruimtes. Vanwege het bijzondere werk dat Upfield doet, maken ook keukens en proefstations onderdeel uit van het programma. Het resultaat is een creatieve en dynamische werkplek die flexibiliteit biedt voor de verschillende werkzaamheden.

Op zolder

Op de ruime zolderverdieping, onder het dubbele zadeldak wordt het landschapskantoor gesitueerd. Centraal in de ruimte, tussen de twee kappen, bevindt zich een verbindingszone waar meubelstukken met vergaderruimtes, informele vergaderruimtes en gedeelde voorzieningen worden geplaatst. De positionering van de meubelstukken verdeelt de zoldervloer in zones met verschillende afmetingen en unieke ruimtelijke kwaliteiten.


Daar waar de twee oorspronkelijke gebouwen elkaar ontmoeten, in het hart van het project, wordt een grote vide met hierin een sculpturale houten trap gerealiseerd die alle vijf niveaus zowel fysiek als visueel met elkaar verbindt. De originele gevel van de villa wordt zichtbaar en grote glazen puien en deuren geven toegang tot de vide. Om deze bijzondere ruimte te activeren zijn hier gedeelde faciliteiten in geplaatst.

Dakstructuur

Een deel van het dak is vervangen door glas om de voorzijde van de zolderverdieping te voorzien van daglicht. Tevens biedt het de medewerkers een spectaculair uitzicht over de Maas. Het tweede dak is opengewerkt door aan de achterzijde twee extra grote dakkapellen te plaatsen. In het middengebied zijn speciale daklichten ontworpen om het daglicht binnen te laten dringen.


Om het ruimtegebruik verder te optimaliseren, zijn de wanden van de meubelstukken multifunctioneel uitgevoerd door er geïntegreerde functies zoals telefooncellen, kluisjes, reproductieruimtes, productdisplays en ruimte voor technische installaties in te plaatsen. De robuuste details van het interieur passen bij de schaal van de meubels en benadrukken het contrast tussen de nieuwe ingrepen en de bestaande gebouwen. Het toegepaste hout en de talrijke planten vertegenwoordigen de natuurlijke filosofie van Upfield.

Duurzaamheid

Tijdens het ontwerpproces stond duurzaamheid centraal. Door intensief hergebruik, herpositionering van functies en transformatie is het ruimtegebruik geoptimaliseerd. Nu de kantoren en productieruimten op één locatie gesitueerd zijn, wordt de logistiek eenvoudiger en ontstaat er flexibiliteit. De flexibiliteit is ook in het interieur doorgevoerd. Het vrijmaken en verbinden van de plattegronden zorgt voor flexibel in te delen ruimtes die in de toekomst gemakkelijk aanpasbaar is.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Van fabriek naar eigentijdse werkomgeving The Attic

Uitzicht vanuit de Villa over de zolder. Foto: Sonia Mangiapane

Meer artikelen met dit thema

Een nieuw likje verf

6 apr om 12:34 uurtimer2 min
De website van Stedebouw & Architectuur is vernieuwd. Toch is dit niet alleen een nieuw likje verf; je leest…
Lees verder »

‘Wees vindingrijk, gebruik gezond verstand en toon empathie’

31 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Het staat buiten kijf dat de covid-19-pandemie ons heeft gedwongen om te evalueren hoe zorginstellingen worden…
Lees verder »

Doorontwikkeling van de lagenbenadering

31 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Waar in de Nota Ruimte in 2004 de laag ‘ondergrond’ als een belangrijk fundament is geïntroduceerd onder de…
Lees verder »

Grijs en Groen Wonen in hartje Olstergaard

29 mrt om 08:00 uurtimer7 min
De huisvesting van ouderen levert voortdurend nieuwe mogelijkheden op. Zo realiseert een groep van oudere…
Lees verder »

Leren van Vlaanderen

29 mrt om 08:00 uurtimer3 min
Hoe kan het dat de beste Nederlandse architecten in België werken? Onze Expert Wilma Kempinga diept in deze blog…
Lees verder »

‘Nederland houdt van de uitstraling van gemetselde gevels’

26 mrt om 08:00 uurtimer4 min
De bouwmarkt ontwikkelt zich snel op veel fronten, ook op vlak van gevelstenen en metselblokken. Twee prominente…
Lees verder »

Ontwikkelvisie Fellenoord/Internationale Knoop XL Eindhoven vastgesteld

25 mrt om 08:00 uurtimer3 min
De Ontwikkelvisie Fellenoord/Internationale Knoop XL is door de gemeenteraad Eindhoven unaniem vastgesteld en…
Lees verder »

Duurzame en veilige oplossingen voor zorginstellingen

24 mrt om 08:00 uurtimer4 min
De beleving in een zorginstelling moet zo veilig en comfortabel mogelijk zijn. Het is belangrijk om aandacht te…
Lees verder »