Van aken architecten levert woon-winkelcompex Gerretsonplein op

dinsdag 17 december 2013
timer 3 min
Van aken architecten (VAA) levert medio december het woon-winkelcomplex Gerretsonplein in Eindhoven op. Het complex is ruim 17.500 m² groot en biedt ruimte aan winkels, appartementen en een parkeergarage. Anderhalf jaar geleden startte de bouw van het nieuwe woon-winkelcomplex, dat de plaats inneemt van het verouderde winkelcentrum. Het Eindhovense architectenbureau is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Van de 17.500m² is de begane grond van 2.500m² bestemd voor winkelruimte. De vier verdiepingen daarboven bieden ruimte aan 59 appartementen. In de 50 meter hoge toren zijn 38 appartementen en 14 studio’s gerealiseerd. De kelder is ingericht als parkeergarage met circa 100 parkeerplaatsen.

Slangvormig lichaam
Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl wilde als opdrachtgever een gebouw dat aansluit bij de vele gebouwen rondom het Gerretsonplein en de rest van de Eindhovense wijk. VAA vertaalde dat in een ontwerp dat is geïnspireerd op een slangvormig lichaam dat reageert op zijn omgeving. De kop van de slang, de zestien bouwlagen tellende toren, maakt een helder gebaar richting de binnenstad. De toren sluit aan bij de grootschalige en hoge bebouwing aan de drukke verkeersader van Eindhoven-Noord. De staart van de slang accentueert het nieuwe Gerretsonplein, waaraan de winkels en de ingangen van de woningen liggen. Deze laagbouw past bij de achterliggende wijk met lagere appartementengebouwen en grondgebonden woningen.

"Een woon-winkelcomplex is de spil in een wijk," zegt Ron de Goeij, directievoorzitter bij VAA. "Met zijn levendige plein eist Gerretsonplein een centrale functie in het gebied op. Door hoog- en laagbouw af te wisselen heeft het gebouw een prominente uitstraling, maar past het toch in het landschap."

Transparante materialen
Om het dynamische karakter van het woon-winkelcomplex te accentueren, heeft VAA bij het ontwerp gekozen voor transparante materialen en gevarieerd kleurgebruik. De puien op de begane grond zijn transparant, afgewisseld met een kleurrijke beplating. De rest van de gevel wordt gevormd door uitstekende betonnen luifels op elke verdieping. De gevel tussen deze luifels is opgevuld met glazen puien en panelen in drie verschillende kleuren. Horizontale gevellijnen die lopen over het hele gebouw, staan voor de bewegingen van de slang.

"De sfeer die het complex uitademt moet aansluiten bij de wensen van alle gebruikers. De transparante en kleurige materialen en de dynamiek in hoogte dragen daaraan bij. Het zorgt voor een levendige sfeer en een energieke en veelkleurige gevel die divers is en doet denken aan een slangenhuid," zegt Maarten Castelijns, projectarchitect bij VAA voor Gerretsonplein.

Over van aken architecten
Van aken architecten B.V. is een Nederlands architectenbureau dat is gevestigd in Eindhoven. Van aken architecten (VAA.) is opgericht in 1979 en met ruim 50 medewerkers een van de grotere architectenbureaus in Nederland. Het bureau is gespecialiseerd in zeer complexe opdrachten op het gebied van zorg, hoogtechnologische gebouwen of ontwerpen in gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid. VAA is daarbij actief in zowel binnen- als buitenland.

Onder het motto ‘building perfection’ ontwerpt, bouwt en revitaliseert het bureau gebouwen voor opdrachtgevers als ASML, Bosch en Rabobank. Ontwerpen van VAA zijn onder meer de ASML campus en het Ronald McDonaldhuis in Veldhoven, Woonzorgcentrum Molenstaete in Breda, Woonzorgcentrum Catharinenberg in Oisterwijk en Datacentrum Terremark Schiphol. In thuisstad Eindhoven ontwierp VAA De Kennedytoren, De Regent en het Muziekgebouw. Ontwerpen van het bureau over de grens zijn onder andere Park Zhaoqing in China en Kirchberg in Luxemburg.

 

www.vanakenarchitecten.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Van aken architecten levert woon-winkelcompex Gerretsonplein op

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe school startpunt voor klimaatbestendige wijk

22 apr om 07:30 uur

Midden in een industrieel en steenachtig gebied een gezonde, veilige en groene leeromgeving creëren; dat was de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen

14 feb om 07:30 uur

Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jeroen de Willigen pleit voor een nieuwe bouwcultuur

16 jan om 14:30 uur

Bij De Zwarte Hond is Jeroen de Willigen partner-stedenbouwkundige en creatief directeur. Deze herfst werd hij…

Lees verder »