Unieke liggers voor Haarlemse fly-over

maandag 11 oktober 2010
timer 2 min
De fly-over bij Haarlem Oostpoort wordt gebouwd met prefab kokerliggers die niet eerder in Nederland zijn toegepast.

De 1.90 meter brede liggers zijn veel breder dan standaard kokerliggers van 1.50 meter. Bovendien zijn de betonnen liggers scherp gebogen (straal 200 meter) en erg lang (45 meter). Door hun speciale formaat kan Haitsma Beton de gekromde liggers beter hanteren en zijn er minder liggers nodig. Dat maakt het bouwproces efficiënter.
 
Met de fly-over wil de Gemeente Haarlem een rechtstreekse verbinding realiseren tussen de A200 (Amsterdamsevaart) en de Waarderpolder. Zo hoopt men de woonwijken in Haarlem-Noord en de Zuiderpolder van doorgaand verkeer te ontlasten en het bedrijventerrein beter te ontsluiten.
De fly-over wordt opgebouwd uit vijf overspanningen met elk tien kokerliggers in de dwarsdoorsnede (deels zichtwerk), waarvoor Ingenieursbureau Mozes en De Boer het ontwerp en de engineering heeft gedaan. Klaas Mozes: “De kokerliggers, die 45 meter lang en 130 tot 192 ton zwaar zijn, worden in langsrichting nagespannen. Eerst op 60 procent en na het volledig uitharden van het beton volgt de overige 40 procent.” Hij spreekt van een bijzondere constructie: “In ons land zijn nog nooit kokerliggers van deze lengte in combinatie met deze straal toegepast.”

Complexe handling

De handling van de niet-standaard elementen is een uitdaging voor Haitsma Beton, dat naast de productie ook het transport en de montage verzorgt. “De horizontaal gekromde liggers maken een scherpe bocht met een straal van 200 meter. Voor kokerliggers met een standaard breedte zou bij deze straal het zwaartepunt tijdens het hijsen buiten de liggers vallen, waardoor ze kunnen kantelen”, zegt accountmanager ing. Karel Bus. “Door de liggers extra breed te maken, kunnen wij de elementen beter hanteren en houden wij ze bij de montage goed in balans. Daarnaast zijn er nu geen 65 maar 50 kokerliggers nodig, en dus ook veel minder langsvoegen. Dat maakt het hele proces efficiënter.”
Extra voordeel van het efficiënter produceren is dat de gekromde koker nog maar weinig in prijs verschilt van een rechte koker. Daardoor wordt het voor opdrachtgevers aantrekkelijker om gekromde kokers in te zetten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel