Uniek wandontwerp in opgeleverd Theater Zuidplein

maandag 25 mei 2020
timer 4 min
Het Theater Zuidplein in Rotterdam-Zuid is opgeleverd. Het gebouw valt op door de fraaie gevel met verticale accenten, alsook door het vloeiende wandontwerp van de theaterzaal. Het theater is ontworpen door De Zwarte Hond en ontwikkeld door de combinatie Heijmans en Ballast Nedam.

Het Theater Zuidplein ligt pal naast het bus- en metrostation Zuidplein aan het Annie M.G. Schmidtplein. Het is het tweede project in de gebiedsbrede PPS-ontiwkkeling Hart van Zuid dat is afgerond, naast het Zwemcentrum Rotterdam. Het theater vervangt het naastgelegen oude theatergebouw, dat uit 1953 stamt en circulair wordt gesloopt. In het nieuwe pand komt naast twee theaterzalen ook een café-restaurant en een nieuwe vestiging van Bibliotheek Rotterdam.

Compact en transparant

Theater Zuidplein is een helder, compact volume van circa 12.500 m2, met een bakstenen gevel voorzien van verticale accenten die de hoogte van de toneeltoren benadrukken. Dit vormt een contrast met de semi-transparante voile-gevel bij de entree en hoge ontvangsthal, uitgevoerd in geanodiseerd aluminium. Het entreegebied huisvest de publieke functies, zoals het café en de leestafels van de bibliotheek, en geniet van veel daglichttoetreding door de opengewerkte gevel.Door de opengewerkte gevel komt er veel daglicht in de ontvangsthal. Beeld: Hart van Zuid Rotterdam / Scagliola Brakkee


De ontvangsthal is ontworpen als huiskamer voor Rotterdam-Zuid, met (in)directe relatie tot alle functies van het theater. Vanaf de hal zijn de twee dieper gelegen theaterzalen te bereiken, terwijl een extra podium voor laagdrempelige activiteiten zich in de ontvangsthal bevindt. Het gebouw is ondanks zijn open karakter compact opgesteld en kan voor elk evenement worden aangepast, bijvoorbeeld door delen in de ontvangsthal af te sluiten.


Het interieurontwerp, dat De Zwarte Hond maakte in samenwerking met BURO M2R, sluit naadloos aan op de architectuur. De transparantie en gebogen vorm van de voile komen terug in verschillende elementen in het interieur. De meubels van BURO M2R zijn flexibel en mobiel, zodat de ruimtes op verschillende manieren kunnen worden ingericht. Het vele staal, niet alleen van de meubels maar bijvoorbeeld ook van de lambriseringen, geeft het interieur een stoere uitstraling. Rode stofferingen en vloeren zorgen tegelijkertijd voor de typische, warme theatersfeer.

Uniek wandontwerp

De grote zaal met zeshonderd stoelen heeft twee bijzondere kenmerken. Het Rotterdamse architectenbureau Studio RAP maakte een ontwerp voor de akoestische wanden van de zaal, die in één vloeiende beweging publiek en artiesten omarmen. Het ontwerp is gematerialiseerd in zesduizend unieke, driehoekige panelen van aluminium composiet. Met algoritmes zijn deze driehoeken zo gepositioneerd dat de optimale akoestiek is verkregen.


Behalve dat de roodgekleurde wanden hun akoestische functie vervullen, breken ze ook het licht in talloze verschillende kleurtonen, met een dynamisch kleurenspel als resultaat. De realisatie van het ontwerp is bovendien innovatief door de volledige digitale workflow waarmee dit gebeurde. Hierdoor konden de betrokken adviseur en producent vanuit een digitaal model het ontwerp valideren en realiseren.Het wantontwerp van de theaterzaal bestaat uit zesduizend unieke, driehoekige panelen. Beeld: Hart van Zuid Rotterdam / Scagliola Brakkee


Ook bijzonder is de wijze waarop gehoor is gegeven aan de wens om de grote zaal geschikt te maken voor sta-concerten. In plaats van in te leveren op comfort en de zaal van een schuiftribune te voorzien, is een oplossing gekozen waarbij het toneel – dat in oppervlak groter is dan de zaal – eenvoudig kan worden omgebouwd tot een stoere multifunctionele zaal voor maximaal 1000 staande of dansende bezoekers. De parterre en het balkon worden dan met een hefwand van de rest van de zaal afgeschermd.

Hart van Zuid

Het project Hart van Zuid moet een bruisend stadcentrum voor Rotterdam-Zuid worden. In samenwerking met de gemeente Rotterdam realiseren Ballast Nedam en Heijmans hier naast het theatergebouw onder andere het Rotterdam Ahoy Convention Centre, Zwemcentrum Rotterdam, een uitbreiding van winkelcentrum Zuidplein, een nieuw busstation, een hotel, woningen en horecavoorzieningen. Ook de buitenruimte wordt volledig nieuw ingericht. Meer informatie over Hart van Zuid is hier te vinden.Het Theater Zuidplein, met op de achtergrond het nieuwe Zwemcentrum Rotterdam van Hart van Zuid. Beeld: Heijmans / Marc Blommaert

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Uniek wandontwerp in opgeleverd Theater Zuidplein

Het Theater Zuidplein, onderdeel van Hart van Zuid. Beeld: Hart van Zuid Rotterdam / Scagliola Brakkee

Meer artikelen met dit thema

Museum van Nationaal Monument Kamp Amersfoort in gebruik genomen

20 apr om 09:27 uur
Op 19 april is het nieuwe museum van Nationaal Monument Kamp Amersfoort (NMKA) in gebruik genomen. In dit straf-…
Lees verder »

BIG ontwerpt ultraduurzaam hoofdkwartier voor Oppo R&D

19 apr om 11:22 uur
Smartphonefabrikant Oppo laat in China een nieuw hoofdkwartier bouwen voor de R&D-afdeling. Het gebouw neemt…
Lees verder »

Een nieuw likje verf

6 apr om 12:34 uurtimer2 min
De website van Stedebouw & Architectuur is vernieuwd. Toch is dit niet alleen een nieuw likje verf; je leest…
Lees verder »

‘Wees vindingrijk, gebruik gezond verstand en toon empathie’

31 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Het staat buiten kijf dat de covid-19-pandemie ons heeft gedwongen om te evalueren hoe zorginstellingen worden…
Lees verder »

Doorontwikkeling van de lagenbenadering

31 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Waar in de Nota Ruimte in 2004 de laag ‘ondergrond’ als een belangrijk fundament is geïntroduceerd onder de…
Lees verder »

Grijs en Groen Wonen in hartje Olstergaard

29 mrt om 08:00 uurtimer7 min
De huisvesting van ouderen levert voortdurend nieuwe mogelijkheden op. Zo realiseert een groep van oudere…
Lees verder »

Leren van Vlaanderen

29 mrt om 08:00 uurtimer3 min
Hoe kan het dat de beste Nederlandse architecten in België werken? Onze Expert Wilma Kempinga diept in deze blog…
Lees verder »

‘Nederland houdt van de uitstraling van gemetselde gevels’

26 mrt om 08:00 uurtimer4 min
De bouwmarkt ontwikkelt zich snel op veel fronten, ook op vlak van gevelstenen en metselblokken. Twee prominente…
Lees verder »