UNETO-VNI vakgroep Do-IT opgericht

vrijdag 17 september 2010
timer 3 min
Nieuwe vakgroep Do-IT gaat zich richten zich op de ontwikkeling van de groeimarkten domotica, gebouwautomatisering en ICT in de marktsegmenten woningbouw, zorg en utiliteit.

De leden van Do-IT bieden hun klanten in deze markten oplossingen die bijdragen aan efficiency, zelfredzaamheid, veiligheid en comfort. De vakgroep, die zo'n tweehonderd leden telt, gaat zich onder andere bezighouden met kennisoverdracht, belangenbehartiging, opleidingen en het organiseren van kennisbijeenkomsten. Do-IT is het resultaat van een fusie tussen de vakgroep Domotica System Integrator en de vakgroep ICT. Tijdens de openingsvergadering van de vakgroep in Rotterdam is Maarten van der Boon gekozen als eerste vakgroepvoorzitter.

 

Belangrijkste reden voor de oprichting van de vakgroep Do-IT is de toenemende integratie van technologie in de gebouwde omgeving. Vakgroepvoorzitter Maarten van der Boon:"'De vraag naar intelligent werkende systemen in de woningbouw, utiliteit en in de zorgsector neemt steeds verder toe. ICT-netwerken zijn daarbij onmisbaar. Vandaar dat de integratie van de bestaande vakgroep Domotica System Integrator en de vakgroep ICT voor de hand lag. De leden van beide vakgroepen hebben dan ook unaniem met de fusie ingestemd."

 

De vakgroep Do-IT zal zich ontwikkelen tot een kennisplatform rond domotica (huisautomatisering), gebouwautomatisering en ICT-netwerken. Van der Boon: "'Domotica en gebouwautomatisering staan nog maar aan het begin van de productlevenscyclus, de echte groei komt er nog aan. Uit onderzoek dat UNETO-VNI uitvoert in samenwerking met TNO -de zogenoemde Radar- blijkt dat thema's als smart living, zorg op afstand, smart grids (intelligente netten), groene ICT en glasvezelbekabeling tot in de woning de komende jaren steeds belangrijker worden.  De vakgroep gaat haar leden helpen om op die terreinen een vooraanstaande positie op te bouwen."'

 

De voorzitter van de vakgroep ziet nog wel een aantal uitdagingen voordat de markt volledig tot wasdom kan komen. Voorbeeld daarvan is het gebrek aan technische uniformiteit in standaarden en protocollen, maar ook het imago dat nu nog aan domotica kleeft. De vakgroep zal een aanjager zijn richting bijvoorbeeld leveranciers om duidelijke technische afspraken te maken en een helder en consistent beeld naar de markt te communiceren, aldus van der Boon. 

 

Communicatie speelt een belangrijke rol in de strategie van de nieuwe vakgroep, niet alleen naar de eigen achterban, maar ook naar andere belanghebbenden binnen en buiten de bouwkolom. De nieuwe vakgroepvoorzitter: 'Wij willen de markt laten zien wat de mogelijkheden zijn met de inzet van slimme technologieën. Daarvoor worden niet alleen traditionele media, maar ook digitale communities als Twitter en LinkedIn ingezet. Belangrijk in de communicatie naar in eerste instantie de achterban is de site do-it.uneto-vni.nl.'

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel