Uitstoot broeikasgassen in Nederland binnen de internationale afspraken

maandag 6 juni 2011
timer 2 min
Nederland kan zijn internationale verplichtingen wat betreft de uitstoot van broeikasgassen tot en met 2015 zeer waarschijnlijk nakomen, deels door de aankoop van buitenlandse emissierechten. Voor de luchtverontreinigende stoffen ammoniak en stikstofoxiden is het onzeker of de verplichtingen worden gehaald.

Deze conclusie trekken het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in het gisteren verschenen rapport "Raming van broeikasgassen en luchtverontreinigende stoffen 2011-2015". In dit rapport brengen zij in beeld wat de te verwachten uitstoot van broeikasgassen (vooral CO2, maar bijvoorbeeld ook methaan en lachgas) en luchtverontreinigende stoffen zal zijn in de periode 2011 tot en met 2015. Gekeken is of Nederland in die periode zal voldoen aan de verplichte Europese en internationale regels.

Uitstoot stijgt

Hoewel de uitstoot van broeikasgassen in Nederland van energiebedrijven en industrie de komende jaren naar verwachting toeneemt, zal Nederland zijn internationale verplichtingen zeer waarschijnlijk toch kunnen nakomen. Volgens het Kyoto Protocol moet Nederland de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008 tot en met 2012 met gemiddeld zes procent verminderen ten opzichte van 1990. Het ziet er naar uit dat de uitstoot in Nederland hoger zal uitvallen. Dit valt voor een belangrijk deel te verklaren door de uitbreiding van het elektriciteitsproductiepark en in mindere mate door de industrie die zich herstelt van de recessie. Omdat Nederland altijd al uitging van de noodzaak tot aankoop buitenlandse emissierechten kan Nederland toch aan de verplichting uit het Kyoto Protocol voldoen De verwachting is dat er voldoende buitenlandse emissierechten worden aangekocht door de rijksoverheid en bedrijven die onder de Europese CO2-emissiehandel vallen.

Europese Commissie

De totale uitstoot van broeikasgassen door verkeer, landbouw (exclusief glastuinbouw) kantoren en woningen neemt in de komende jaren waarschijnlijk af. Deze uitstoot valt niet onder de Europese CO2-emissiehandel. Hiervoor gelden vanaf 2013 tot en met 2020 jaarlijks dalende emissieplafonds waar Nederland als lidstaat aan moet voldoen. De geraamde uitstoot van deze broeikasgassen zal tot 2015 zeer waarschijnlijk lager uitkomen dan deze maxima, die echter nog wel indicatief zijn en eind 2012 door de Europese Commissie worden vastgesteld.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel