De bioscoopfilm over de niet bestaande Hongaarse architect László Tóth, The Brutalist, won afgelopen zondag liefst twee Oscars: voor de beste acteur in de hoofdrol (Adrien Brody) en voor de beste soundtrack. In tegenstelling tot wat de titel van de film doet vermoeden, 'speelt' het brutalisme er geen hoofdrol in.
Twee Oscars voor The Brutalist over fictieve architect Tóth

The Brutalist is een filmdrama van regisseur Brady Corbet over de Joods-Hongaarse architect László Tóth (gespeeld door Adrien Brody). Het fictieve personage zou door diverse architecten zijn geïnspireerd, onder wie de twee Joods-Hongaarse architecten Marcel Breuer en (vooral) Ernő Goldfinger en de Amerikaan Louis Kahn (geboren in Estland). Het verhaal gaat echter met name over de persoonlijke ontwikkeling en individuele gevolgen van de hoofdpersoon na de desastreuze Tweede Oorlog, gevolgd door een vlucht naar een ander land.


In de film emigreert László Tóth na 1945 naar de Verenigde Staten in de hoop er een nieuw leven op te bouwen. Hij vindt er onderdak bij zijn neef Atilla (in Philadelphia), maar stuit al snel op tegenwerking van vooral Atilla’s echtgenote. Tóth moet zich ook financieel staande zien te houden, wat ten koste gaat van zijn artistieke plannen. Ondertussen is het zijn grootste wens om zijn eigen vrouw Erzsébet, die door haar verblijf in concentratiekamp Dachau fysiek gebroken is, naar Amerika te halen.
Ambitieus bouwproject
In Amerika wordt Tóth geconfronteerd met de harde realiteit van zijn vak en de offers die hij moet brengen om zijn droom als architect waar te maken. Zijn talent wordt opgemerkt door de invloedrijke industrieel Harrison Lee Van Buren, die hem inhuurt voor een ambitieus bouwproject. Hoewel dit een enorme kans lijkt, blijkt de samenwerking met Van Buren steeds meer van Tóth te eisen. Hij moet zijn artistieke visie en persoonlijke integriteit inruilen voor de verwachtingen van zijn opdrachtgever, wat uiteindelijk leidt tot een diep innerlijk conflict.
Naast de professionele uitdagingen heeft Tóth ook te maken met emotionele en fysieke ontberingen. Zijn teleurstellingen en de druk om te slagen, drijven hem tot een destructieve drugsverslaving. Het verhaal toont hoe moeilijk het is om je na een oorlogstrauma opnieuw te vestigen in een land dat vrijheid belooft, maar waar de realiteit een stuk minder rooskleurig is.

Meeslepend
Naast de winnende soundtrack is de film ook visueel en emotioneel meeslepend. Dat komt onder meer door het ingetogen kleurgebruik dat de melancholische sfeer versterkt en goed past bij de depressieve gevoelens van Tóth. Opmerkelijk is dat voor de productie van de film generatieve kunstmatige intelligentie is gebruikt om niet alleen stemmen na te bootsen, maar ook voor de architectuur, naar verluidt gebaseerd op gebouwen rond Boedapest.
Trailer The Brutalist:
The Brutalist kent een boeiende verhaallijn, maar duurt liefst 3.35 uur, wat soms ten koste gaat van de spanningsboog. Het ontstaan van de minimalistische bouwstijl van het brutalisme, verklaard vanuit de ervaringen in de Tweede Wereldoorlog, wordt pas in de epiloog uitgelegd.
Bekijk hier de uitreiking van de Oscar aan Adrien Brody:
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en abonneer je ook op de wekelijkse nieuwsbrief van Stedebouw & Architectuur.
Tekst: Ysbrand Visser
Foto’s: A24