Transformatie stations: IJ-zijde CS Amsterdam krijgt kap van koud gebogen glas

woensdag 15 juni 2011
timer 3 min
Door de Hogesnelheidslijn en de uitbreiding van lokale en regionale openbaarvervoersnetwerken stijgt het aantal OV-reizigers exponentieel. Vooral de vier grote stations in de Randstad krijgen het druk met het verwerken van OV-reizigers. Tot 2020 stijgt het aantal OV-reizigers per dag in Centraal Station Den Haag van 160.000 nu naar 350.000, Centraal Station Rotterdam gaat van 110.00 naar 320.000, CS Utrecht van 210.000 naar 360.000, en CS Amsterdam van 300.00 naar 350.000.

Om de groei te accommoderen gaan in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht spoorwegstations op de schop. Ze worden vernieuwd en uitgebreid en getransformeerd tot OV-terminals. Architectenbureau Benthem Crouwel, huisontwerper van Schiphol, is bij de transformatie van deze vier stations betrokken.

IJ-zijde Amsterdam

Het in 1889 opgeleverde Centraal Station van Amsterdam is gebouwd op drie aangeplempte eilanden in het IJ, destijds aan de rand van de stad. Inmiddels is de hoofdstad ook aan de noordzijde volgebouwd. Met die noordelijke uitbreiding is geen rekening gehouden door architect Pierre Cuypers. Jan Benthem: “Het huidige station heeft een chique voorkant. De achterkant is een verkeersriool. Vaak winderig. Vormgeving en routing laten te wensen over.”

Station keert zich nu naar het IJ

“Dat moet dus anders. Het station keert zich nu naar het IJ. Net als de stad dat doet, met de revitalisering van de noordelijke en zuidelijke IJ-oevers. Dat is een van de ambities, meer oriëntatie op het IJ en meer oog ook voor Amsterdam-Noord. De infrastructuur aan de IJ–zijde gaat volledig op de schop. Het busvervoer krijgt betere verbindingen met kortere overstaptijden naar tram, bus, metro en veerboten. Er is een busstation gebouwd en dat (opgetilde) station met plein krijgt een ton-overkapping (nu in uitvoering). Er ontstaat zo een nieuwe, volwaardige noordentree met een prachtig overdekt voorplein. De busstationsoverkapping, die aansluit op de drie bestaande, getoogde treinperronoverkappingen, staat bijna met de voeten in het water. De 360 meter lange stalen boogconstructie (oplevering in 2015), steunt aan de IJ-zijde op een nieuwe kade en aan de andere zijde op de betonnen voeten van de belendende perronoverkapping.”

Koud gebogen gelaagd en gehard glas

Het nieuwe busstation wordt overkapt door een stalen kapconstructie van 360 bij 65 meter, bekleed met ter plaatse koud gebogen en gelaagd glas, volgens het gepatenteerde Freeformglass concept, ontwikkeld door ir. Laslo Vakar van Movares samen met BRS uit Moerkapelle. De glasplaten van 3,1 bij 1,1 meter hebben een buigradius van 36 meter. Het glas bestaat uit een geharde onderplaat van 5 millimeter en een halfgeharde bovenplaat van 4 millimeter met daartussen folie. Makkelijker te transporteren dan warmgebogen glas, en ook nog eens flink goedkoper.

Meer weten? In het meest recente themanummer Daken van Stedebouw & Architectuur besteden we in een interview met Jan Benthem, Benthem Crouwel Architecten, volop aandacht aan de transformatie van de vier grote spoorwegstations, in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Zie nieuws/nieuws/transformatie-stations-ij-zijde-cs-amsterdam.2.92939.lynkx 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel