Transformatie portiekwoningen Kanaleneiland-Noord

woensdag 22 september 2010
timer 2 min
Zoals ook in veel andere jaren 50 en 60 wijken in Nederland wordt het stedenbouwkundige opzet van de zogenaamde 'stempelstad' Kanaleneiland in Utrecht gedomineerd door 5-laagse portiekwoningen met bergingen en garages in de plinten. De bestaande portiekgebouwen en de stedelijke ruimte in de Vogelaarwijk Kanaleneiland zijn dringend aan vernieuwing toe.

Het bij de internationale prijsvraag Europan 10 met de eerste prijs aangewezen ontwerp “Extra + Ordinary” van Jan Bochmann (Dittmar Bochmann Architecten) laat zien dat de specifieke problemen in Kanaleneiland door een behoedzame transformatie van de bestaande portiekgebouwen en een zorgvuldige herinrichting van de openbare ruimte kunnen worden aangepakt. Uitgangspunt van het ontwerp is de ontbrekende schakel tussen de gebouwen en hun omgeving. De ingreep bestaat uit een uitbreiding van de bestaande gebouwen aan de weerzijden van de straat met een zone van 4 meter. Deze uitbreiding ('Extra') van het bestaande casco ('Ordinary') leveren niet allen veelvuldige mogelijkheden voor de reorganisatie van het woongebouwen zelf op maar veranderen ook de openbare ruimte ingrijpend.

 

In het nieuwe ontwerp worden grondgebonden woningen met een voortuin aan de straat voorgesteld. De straat veranderd op deze manier in een levendige en sociaal gecontroleerde stedelijke ruimte die duidelijk is gedefinieerd en intensief wordt gebruikt. Op de verdiepingen kunnen in de uitbreiding behalve extra woonoppervlakte ook de gemeenschappelijke liften, vides en trappen voor maisonnettes, buitenruimtes en  toegangen tot de dakterrassen de worden gerealiseerd. Woningbouwcorporatie Mitros en Dittmar Bochmann Architecten onderzoeken op dit moment de diverse toepassingsmogelijkheden en de technische en financiële haalbaarheid van het prijsvraagontwerp.

 

www.dittmarbochmann.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel