Tot 2020 500.000 nieuwbouwwoningen in koop en dure huur

vrijdag 11 februari 2011
timer 2 min
Tussen 2010 en  2020 moeten ongeveer 500.000 woningen netto aan de bestaande voorraad worden toegevoegd. Dat staat in de nieuwe Woningmarktverkenningen van de Rijksoverheid.

Er ligt een grote uitbreidingsopgave in de koopsector en ook nieuwbouw van huur is belangrijk.

 

Koopsector en de dure huur

De uitbreidingsbehoefte is vooral terug te vinden in de koopsector en de dure huur. De behoefte aan koopwoningen is groot omdat er minder bestaande koopwoningen vrijkomen. Mensen worden steeds ouder en ook steeds meer ouderen hebben een eigen huis. En er zijn weinig mensen die ooit een koopwoning hebben gekocht die terugverhuizen naar de huursector.

 

Er moet echter niet alleen in de koopsector gebouwd worden. Een groot deel van het gewenste nieuwbouwprogramma bestaat uit huurwoningen (voornamelijk middeldure en dure huurwoningen). De reden hiervoor is de verkoop van huurwoningen (die daarmee voorzien in de behoefte naar koopwoningen) en de sloop van huurwoningen. Uitbreiding van de huurvoorraad betreft met name de dure huur.

 

Regionale verschillen

De opgave kent grote regionale verschillen. Zo kennen de regio’s Amersfoort, Utrecht en Amsterdam een forse groei van het aantal huishoudens en daarmee een omvangrijke nieuwbouwopgave. Gebieden met een behoorlijke groei van de woningbehoefte kunnen toch met een omvangrijk sloopprogramma te maken hebben. Dat komt doordat een deel van de woningvoorraad niet aansluit op de kwalitatieve vraag. In de regio’s Groningen, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is hiervan sprake. In regio’s met een beperkte groei of zelfs krimp is het lastig om discrepanties tussen vraag en aanbod door middel van nieuwbouw weg te werken. De woningbehoefte neemt daar niet of nauwelijks toe en de nieuwbouwbehoefte evenmin. Hier zal met name gestuurd kunnen worden met een op onttrekkingen gericht programma.

 

Woningmarktverkenningen 2010 is te dowbloaden op:

 

woningmarktverkenningen-socrates-2010.89693.lynkx

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel