Top vastgoedfinanciers ondertekent duurzaamheidsconvenant

dinsdag 7 juni 2011
timer 2 min
De grote Nederlandse vastgoedfinanciers tekenen donderdag 9 juni een duurzaamheidsconvenant op de vastgoedbeurs PROVADA. Hiermee willen zij laten zien dat ze belang hechten aan duurzaamheid in de vastgoedsector, en dat ze daar vanuit hun rol als vastgoedfinanciers een stimulans aan willen geven.

De initiatiefnemers zijn ABN Amro, Dutch Green Building Council, Ecofys, FGH Bank (de vastgoedbank), Holland Financial Centre, ING Real Estate Finance, Marsh, SNS Bank Zakelijk, en Syntrus Achmea Vastgoed.


Belangrijke stap
"Met de ondertekening van het convenant tonen deze financiers aan de markt dat zij de stap willen zetten richting het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Cruciaal, want de gebouwde omgeving is immers verantwoordelijk voor 40% van de wereldwijde CO2 uitstoot", verklaart DGBC-directeur Stefan van Uffelen.

De klimaatverandering, de nieuwe comforteisen voor gebouwen, de materiaalcrisis en de energiecrisis maken een verduurzaming van het vastgoed noodzakelijk én aantrekkelijk, zowel op maatschappelijk als economisch vlak. Van Ufffelen: "Deze ondertekening laat zien dat financiers mee willen werken aan het doorbreken van de veel besproken 'circle of blame'. Naast deze groep spelen de eindgebruikers in dit proces een grote rol. Reden voor DGBC om de komende tijd vooral ook de pijlen op hen te richten, en te stimuleren dat het stellen van hogere duurzaamheidseisen vanzelfsprekend wordt."

 

Betrokkenheid
“Met deze overeenkomst willen we het belang van duurzaamheid onderstrepen. Voor onszelf, maar vooral voor de vastgoedmarkt waar we naast een professionele, ook een maatschappelijke betrokkenheid bij hebben”, verklaart Pieter Zwart van FGH Bank. “Wij willen verder gaan met stimuleren door onze schaarse financieringsmiddelen primair in te zetten voor duurzame vastgoedontwikkeling”, aldus Henk Jagersma van Syntrus Achmea Vastgoed.

 

DGBC
Het initiatief voor de overeenkomst komt voort uit de kopgroep vastgoed financiers van de Dutch Green Building Council (DGBC). DGBC is een onafhankelijke non-profit organisatie die werkt aan een blijvend duurzamer Nederland. Om dit te bereiken ontwikkelt DGBC o.a. beoordelingssystemen waarmee je kunt toetsen of een gebouw of gebied voldoende duurzaam is. Als dit het geval is, kan er een certificaat worden behaald. Het keurmerk waarmee sinds 2009 wordt gewerkt is BREEAM NL, een Nederlandse vertaling van het Engelse, en inmiddels internationaal toegepaste, BREEAM.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel