Top 10 projecten in renovatie en herstructurering

woensdag 8 juni 2011
timer 2 min
Olof van de Wal en Marieke Verkaart, KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, stelden een top 10 samen van projecten in renovatie en herstructurering. Ze beoordeelden projecten die zich al bewezen hebben en nieuwe veelbelovende projecten. Lakerlopen in Eindhoven, naar een stedenbouwkundig plan van MUST stedebouw, en architectonisch ontwerp door biq stadsontwerp bv, staat op 1.

“De projecten in de top 10  zijn voorbeelden die opvallen omdat ze niet alleen zeer zorgvuldig zijn uitgevoerd, of de lat hoog hebben gelegd als het om de ruimtelijke kwaliteit en de gebruikswaarde gaat”, zeggen Olof van de Wal en Marieke Verkaart. “Het gaat ook over de schaal waarop de herstructurering en renovatie zijn uitgevoerd. Zo hebben we gezocht naar hele woonwijken en de verschillen in aanpak en keuzen die daarin zichtbaar zijn. Dat biedt een goed inzicht in hoe stedenbouw  en stedenonderhoud zich tot elkaar verhouden."

 

"Dat levert al andere resultaten op dan de voorbeelden die we hebben kunnen vinden op het niveau van het woonblok. Hier zien we keuzen voor de bestaande bewoners of juist een volledig nieuwe categorie en leefstijl, die beiden ruimte en geborgenheid nodig hebben om in de vernieuwde omgeving hun bestaan voort te zetten. En dan is er het schaalniveau van het individuele gebouw, waarin de vitaliteit van de architectuur goed zichtbaar wordt."

 

"Maar niet alleen de schaalniveaus bieden mooie en exemplarische voorbeelden. Ook als we kijken naar het programma komen we prachtige voorbeelden tegen. Naast wonen gaat het om (maatschappelijke) voorzieningen en de publieke ruimte als categorieën waar in de stedelijke vernieuwing de parels te vinden zijn.”

 

Meer weten? Bekijk de top 10 en de toelichting door Olof van de Wal en Marieke Verkaart op top-10/renovatie-en-herstructurering.92631.lynkx

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel