Top 10 groene daken

woensdag 29 juni 2011
timer 2 min
Christoph Maria Ravesloot, lector Hogeschool Zuyd en Hogeschool Rotterdam, selecteerde in opdracht van Stedebouw & Architectuur tien toppers in groene daken. Het MW2 project in Hooipolder, ’s Hertogenbosch,  van Renz Pijnenborgh, Archiservice, staat op de eerste plaats.

De top 10 geeft een mooi overzicht van de recente geschiedenis van begroeide in Nederland die voor andere doelgroepen een voorbeeldfunctie hadden.

 

Schiphol Plaza

Het MW2 in ’s Hertogenbosch van Archiservice was het eerste grootschalige groene dakenproject van de nieuwe generatie (1987-88) en daarmee een initiërend voorbeeld. Het grote groendak op Schiphol Plaza (1995) kreeg door de omvang en de zichtlocatie een voorbeeldfunctie. De bibliotheek van de TU Delft en de VPRO Villa (beiden 1997) markeren een omslag waarbij ook architecten van naam (Mecanoo respectievelijk MDRDV) groene daken gingen toepassen, de trend werd gezet, alhoewel ook de beroemde Franse architect Le Corbusier de grasdaken al veel eerder toepaste.

 

Andersoortige projecten

Nu verschijnen andersoortige projecten in de grote (binnen) steden, en ook procesmatig anders tot stand gekomen. Zoals het Vierhavenpark in Rotterdam dat nu wordt aangelegd, 30.000 vierkante meter dakpark met een 1,5 meter dikke grondlaag, waarbij de eigenaar van het dak een andere is dan de eigenaar van het dakpark (privé gebouw/openbaar park). Dit zullen de voorbeeld daken van de toekomst zijn waarbij private en publieke belangen gecombineerd worden.

 _________________________________________________________________________________

TIP: Stedebouw & Architectuur met als thema Daken is verschenen. U leest onder meer over

- De toekomst van het dak

- Effecten groene daken

- Stadslandbouw op daken

- Top 10 groene daken

- Nieuwe stationsoverkappingen

 

Bestel Daken als een losse nummer hier

___________________________________________________________________________________

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel