Toetsing sociale duurzaamheid

woensdag 21 juli 2010
timer 2 min
In 2007 is  voor het eerst in de geschiedenis het punt bereikt waarop er meer mensen in steden wonen dan op het platteland. Het is dan ook een wereldwijde uitdaging om te zorgen voor leefbare en duurzame steden. Daarbij lijkt het accent vooralsnog te liggen op milieu, mobiliteit en ruimtegebruik. Een nieuw toetsingskader kan gemeenten, woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars helpen om ook de sociale kant van duurzame stedenbouw op te pakken.

De VROM-raad concludeerde in haar advies ‘Duurzame verstedelijking’ (maart 2010) dat het gedachtegoed van duurzame ontwikkeling vaak te eenzijdig wordt verbonden met de ecologische agenda. De sociale aspecten van duurzaamheid lijken tot nu toe nog weinig uitgewerkt. DSP-groep heeft, in nauwe samenwerking met Project- en Adviesbureau SPA van de Dienst Maatschappelijke Ondersteuning van Amsterdam, een toetsingskader ontwikkeld dat een bijdrage kan leveren aan het opvullen van deze lacune.

 

Quadruple P

Als we Quadruple P vertalen naar steden kan bij Planet worden gedacht aan ecologisch beheer van de openbare ruimte en efficiënt openbaar vervoer. Profit kan vorm krijgen in bedrijfsruimtes voor (startende) ondernemers of werkgelegenheidsprojecten voor mensen met een beperking. Waar People en Project wordt toegepast op stadsvernieuwing en stadsontwikkeling, wordt met People vooral gedoeld op de sociale kwaliteit van de leefomgeving: leefbaarheid, veiligheid en sociale samenhang in de wijk. Met de ruimtelijke kwaliteit (Project) wordt een optimale inrichting van de ruimte bedoeld, ofwel ‘making the most of the available space’. De sociaalruimtelijke dimensie van duurzaamheid bevindt zich op het raakvlak van People en Project.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel