Toetsen brandveiligheid in de zorg

woensdag 22 december 2010
timer 2 min
TNO ontwikkelde een instrument om de brandveiligheid van zorginstellingen te testen.

Daarnaast is een bestuursmethodiek ontwikkeld voor toezichthouders en Raden van Bestuur van zorgorganisatie om brandveiligheid ter hand te nemen.

 

De TNO-applicatie Firefish is een hulpmiddel om het brandveiligheidsniveau van zorggebouwen te bepalen. Firefish is gebaseerd op de brandveiligheidsmatrix en dus op alle wet- en regelgeving waar een zorggebouw, op het gebied van brandveiligheid aan moet voldoen. Daarnaast wordt rekening gehouden met eventuele extra maatregelen die zijn genomen om de brandveiligheid te verhogen. Met deze nieuwe applicatie kan op een gestructureerde manier de brandveiligheid van gebouwen in kaart worden gebracht. Vanaf begin 2011 is de applicatie gratis beschikbaar voor alle zorgorganisaties in Nederland.

 

Bestuursmethodiek IbMZ

De bestuursmethodiek Incidentbeheersing Management Zorginstellling (IbMZ) is een handreiking om brandveiligheid organisatorisch op te pakken en te borgen in de organisatie. De handreiking richt zich met name op de rol van het management bij het definiëren van een veiligheidsniveau voor de organisatie en de vertaling daarvan naar de organisatie zelf én naar het samenwerkingsverband van partijen binnen de veiligheidsregio.

 

IbMZ is een samenwerkingsverband van zorginstellingen in de regio Delft/Westland. De daaraan verbonden veiligheidsadviseur heeft een handreiking ontwikkeld en beschikbaar gesteld aan VWS. VWS heeft deze beschikbaar gesteld aan alle zorgorganisaties.

 

Overige instrumenten

Andere instrumenten die helpen bij het inzichtelijk maken en verbeteren van de brandveiligheidssituatie in zorggebouwen zijn:

  • Regeling Brandveilig Gebruik Bouwwerken (BGB)
  • Het BGB is een landelijk erkend keurmerk waarmee het mogelijk is panden te certificeren op brandveiligheid. Het keurmerk BGB is een Procescertificaat voor het opnemen, rapporteren en adviseren op naleving van brandveiligheidsaspecten van gebruiksvergunningen en gebruiksmeldingen.
  • Model Integrale Brandveiligheid Bouwwerken (IBB) van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid
  • Het model IBB helpt zowel in de bouw- als in de gebruiksfase om integrale brandveiligheid in een bouwwerk te bereiken. Het is ontwikkeld om brandveiligheid te bevorderen en de samenwerking van de betrokken partijen te vergemakkelijken.
  • Zorgbrede digitale leeromgeving voor bedrijfshulpverlening en het bevorderen van het (brand)veiligheidsbewustzijn in brede zin voor zorgorganisaties die lid zijn van de brancheorganisaties ActiZ, VGN, GGZ Nederland, NVZ Vereniging van Ziekenhuizen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel